BiH
2

Na trajektu "Norman Atlantic" smrtno stradalo deset osoba

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Broj smrtno stradalih na trajektu "Norman Atlantic" koji se zapalio dok je plovio iz grčke luke Patre ka italijanskoj Anconi porastao je na deset.

Istovremeno, 427 osoba je spašeno, saopćili su italijanski zvaničnici.

U izjavi za medije italijanski admiral Pier Pacco Ribuffo, koji je predvodio akcije spašavanja, istakao je da su svi evakuisani sa trajekta te da se 30 do 40 osoba vode kao nestali i da vojni brod San Giorgio traga za njima.

Supruga kapetana trajekta Argilio Giacomazzija medijima je izjavila da je "kapetan bio posljednja osoba koja je napustila brod", a izvori Obalne straže potvrdili su njenu izjavu. 

S druge strane, preživjeli putnici medijima su davali zastrašujuće izjave u vezi sa akcijama spašavanja te da članovi posade uopće nisu bili spremni na vanrednu situaciju: "Kako bi došli do čamaca za spašavanje ili do helikoptera, muškarci su udarali žene i djecu", "Nije bilo nikakvog reda niti je iko bio nadležan kada je bilo u pitanju ukrcavanje na čamce i spašavanje što je izazvalo svađe", "Ljudi su se međusobno gurali kako bi se ukrcali na spasilačke helikoptere"...

Tužioci iz Barija, Brindisa i Lecce uzeće izjave od preživjelih putnika koji su smješteni u bolnice, hotele i u jednoj crkvi u regiji Puglia kako bi pokrenuli istragu u vezi sa požarom i poginulim osobama.

Trajekt "Norman Atlantik" je u subotu navečer iz grčke luke Patre isplovio ka italijanskoj Anconi. Tokom plovidbe na trajektu je izbio požar. Ranije je saopćeno da je na trajektu bilo ukupno 478 osoba, među kojima 422 putnika i 56 članova posade, ali grčki mediji tvrde da se brojke koje su italijanski zvaničnici objavili ne slažu sa ranijim te da ima i nestalih osoba.