BiH
0

Na sudovima više od 1,5 miliona zaostalih predmeta

SRNA
Član Visokog sudskog tužilačkog savjeta BiH Slavica Čurić izjavila je danas da je na sudovima u BiH zaprimljeno više od 1,5 miliona zaostalih predmeta koji se odnose na nesporna potraživanja javnih preduzeća od građana BiH.

Ona je pojasnila da se oko 60 odsto tih "komunalnih predmeta" nalazi na Opštinskom sudu u Sarajevu i dodala da će biti potrebno nekoliko godina da se riješe, jer u BiH radi ukupno 151 sudija.

Čurićeva, koja je i sudija Vrhovnog suda Federacije BiH, naglasila je da su javna preduzeća "zatrpala" sudove velikim brojem predmeta koji pristižu u navratima, najčešće na kraju godine, kada sumiraju rezultate svog poslovanja.

Visoki sudski i tužilački savjet BiH u saradnji sa Projektom za razvoj sektora pravosuđa u BiH Američke organizacije za međunarodni razvoj (USAID) organizovao je današnju konferenciju pod nazivom "Kako unaprijediti izvršni postupak u BiH?".

Prema njenim riječima, današnja konferencija je organizovana s namjerom da se čuju iskustava i ideje zemalja u okruženju, kako bi se unaprijedio izvršni postupak u BiH.

"U susjednim zemljama pokušali su sa raznim vrstama rješavanja tih problema. U Hrvatskoj predmete te vrste rješavaju notari, a druge zemlje su to pokušale da riješe tako što su uvele instituciju privatnih izvršioca", naglasila je Čurićeva i dodala da će se u BiH sada tek sagledavati ta rješenja i ocijeniti da li postoje realne mogućnosti za njihovu primjenu.

Alan Uzelac sa Pravnog fakulteta u Zagrebu rekao je da ne preporučuje BiH da angažuje notare za rješavanje izvršnog postupka.

"Angažovanje notara je dobro smišljen eksperiment koji će izazvati određene poteškoće. Mislim da notari nisu adekvatna profesija koja to može obavljati, ne zato što oni nisu školovani, već što decentralizacija i feudalizuacija takvog problema otežava automatizovanje cijelog procesa", smatra Uzelac.

Prema njegovim riječima, i na sudovima u Hrvatskoj ima oko milion zaostalih predmeta vezanih za nesporna potraživanja javnih preduzeća.

Na konferenciji učestvuju predstavnici institucija BiH, Republike Srpske i FBiH te Brčko distrikta BiH, kantonalnih ministarstava pravde, sudije entitetskih, kantonalnih, okružnih, opštinskih i osnovnih sudova te predstavnike advokatske i notarske djelatnosti, međunarodnih organizacija, profesore pravnih fakulteta i pravne stručnjake.