BiH
20

Na suđenju za genocid u Srebrenici svjedok odbio odgovarati na pitanja

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Svjedok Tužilaštva BiH Milenko Pepić, na suđenju Goranu Sariću za genocid počinjen u Srebrenici, odbio je odgovarati na pitanja o aktivnostima Specijalne policije na području Bratunca i Srebrenice, kako se ne bi inkriminirao.

Milenko Pepić je rekao da je polovinom jula 1995. godine, kao pripadnik Drugog odreda Specijalne policije Šekovići, došao u mjesto Bjelovac, nedaleko od Bratunca.

Iz tog mjesta je njegova jedinica, kako je kazao, upućena u pravcu Potočara i Kravice.

Na pitanje Tužilaštva šta su pripadnici njegovog odreda radili na području Potočara, svjedok je prema savjetu svog pravnog zastupnika, advokata Radeta Golića, odbio odgovoriti.

Pepić je kazao da je na području Kravice vidio još vojske, te da se “pucalo po okolnim brdima”.

Tužilac Ibro Bulić je upitao svjedoka da li je došlo do zarobljavanja muslimanske vojske i da li je bilo strijeljanja, na šta svjedok nije odgovorio.

  • Savjetujem svjedoku da ne odgovara na ovo pitanje jer je ovo inkriminacija Drugog odreda, čiji je svjedok bio član - rekao je pravni zastupnik Golić.

Pepić je odbio odgovoriti i na pitanja o tome da li je neko spominjao ubistva, te šta je njegova jedinica radila na obezbjeđenju putne komunikacije.

Na početku suđenja tužilac Bulić je rekao da se protiv svjedoka Pepića vodi istraga.

Pepić je kazao da Gorana Sarića, komandanta brigade Specijalne policije, poznaje od 1993. ili 1994. godine.

Na pitanje odbrane da li je u junu i julu 1995. vidio Sarića, kazao je da se ne sjeća.

Sarić je optužen da je komandovao policijskim snagama koje su učestvovale u pretresima, razoružavanju, te prisilnom premještanju žena, djece i staraca, kao i odvajanju muškaraca i dječaka koji će kasnije biti pogubljeni na području Srebrenice.

Prema optužnici, on je pripadnicima policije izdao naredbu da osiguravaju putnu komunikaciju Bratunac – Konjević-Polje i da zarobljavaju muškarce koji su pokušali šumom izaći iz zaštićene zone Srebrenica.

Suđenje se nastavlja 26. januara, prenosi Balkanska istraživačka mreža (BIRN) BiH.