BiH
0

Na suđenju Mladiću ruski pukovnik Demurenko svjedoči o eksploziji na Markalama

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Suđenje Ratku Mladiću bit će nastavljeno sutra, poslije dvomjesečne pauze, a iskaz bi trebalo da okonča svjedok odbrane Andrej Demurenko.

Demurenko je svjedočenje započeo sredinom juna, ali je iznenada napustio Hag i vratio se u Rusiju uoči posljednjeg dana unakrsnog ispitivanja, 16. juna.

Razloge zbog kojih je napustio Hag, Demurenko je izložio u komunikaciji s Sekretarijatom suda putem elektronske pošte, ali je Raspravno vijeće te poruke stavilo pod pečat. Javnosti je ostao nedostupan i podnesak odbrane o tome.

Sud je, međutim, naknadno saopćio da je Demurenko pristao da svjedočenje okonča putem video veze iz Moskve. On bi sutra trebalo da odgovara na preostala pitanja tužioca Alana Tiegera, kao i na eventualna dodatna pitanja Mladićevih branilaca.

Sredinom juna, ruski pukovnik Demurenko svjedočio je o drugoj eksploziji na pijaci Markale u kojoj su, 28. augusta 1995. godine, poginule 43 osobe, a ranjeno je 75 građana Sarajeva.

Prema optužnici, koja generala Mladića, ratnog komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), tereti za teroriziranje stanovništva Sarajeva minobacačkim i snajperskim napadima, granatu na Markale ispalila je Vojska RS.

Demurenko, koji je 1995. godine bio načelnik štaba UNPROFOR-a u sektoru Sarajevo, posvjedočio je da je istragom na terenu utvrdio da granata nije mogla biti ispaljena sa srpskih položaja u pravcu doleta projektila, koji su prethodno odredili francuski ''plavi šljemovi''.

Tužioci su u unakrsnom ispitivanju, pobijali tu Demurenkovu tvrdnju, navodeći da on nije u obzir uzeo sve moguće srpske artiljerijske položaje i da je pogrešno tumačio nalaze istrage francuskog UNPROFOR-a.

Demurenko je ostao pri svom iskazu. Dan prije nego što je napustio Hag, on se požalio sudijama da tužioci pravničkom vještinom i začkoljicama nastoje da zamagle suštinu njegovog iskaza.

Iako je predsjedavajući sudija Alphons Orie nagovijestio da bi Demurenko mogao biti posljednji svjedok Mladićeve odbrane, branilac Dragan Ivetić ostavio je otvorenom mogućnost da će odbrana pozvati još par svjedoka.

Tužilac Tieger izložio je u junu zajednički prijedlog optužbe i odbrane da završne riječi budu iznošene od 10. oktobra.

Mladićeva odbrana, međutim, kasnije je predložila da rok za podnošenje pisanih završnih podnesaka bude produžen do novembra, a da završne riječi budu održane u februaru iduće godine.

Odluku o tom prijedlogu donijet će Raspravno vijeće.

Mladić je optužen i za genocid u Srebrenici, progon muslimana i Hrvata širom BiH koji je u šest općina imao razmjere genocida i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, prenosi BIRN.