BiH
0

Na suđenju Milanu Mandiću i ostalima ponovo isključena javnost

Klix.ba
Milan Mandić
Milan Mandić
Pred Sudom BiH isključena je javnost sa suđenja predsjedniku Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije Milanu Mandiću, koji je sa drugima optužen za izazivanje mržnje, jer je genocid u Srebrenici opisao kao “božju pravdu”.

Sutkinja Biljana Ćuković kazala je da rješenje o isključenju javnosti doneseno na prošlom ročištu vrijedi i za današnjeg svjedoka.

Mandiću se sudi zajedno sa uposlenicima “Elta TV” – Dejanom Rakitom, Marijanom Savić, te Mirom Kostović i preduzećem “Stijena herc” zbog izazivanja nacionalne, vjerske, te rasne mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Javnost je na ročištu održanom 7. juna isključena na prijedlog Odbrane koja je navela da ukoliko ovo suđenje bude otvoreno za javnost, to bi moglo dovesti do “ružne slike u medijima i na društvenim mrežama”, zbog mogućeg vrijeđanja određene nacije ili ružnih komentara.

Tužilaštvo BiH se tada usprotivilo isključenju javnosti.

Sud BiH donio je rješenje da se javnost isključi sa ovog i prošlog ročišta zbog očuvanja javnog mira.

Tužilaštvo BiH optužilo je Mandića i ostale za izazivanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje zbog izjave iz 2014. godine kojom negira da je masakr Bošnjaka iz Srebrenice od strane snaga bosanskih Srba bio genocid, piše BIRN - Justice Report.