BiH
0

Na suđenju Kuvelji čitani iskazi međunarodnih predstavnika o Srebrenici

FENA
U nastavku suđenja Božidaru Kuvelji, optuženom za genocid u Srebrenici, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pročitalo je dijelove iskaza svjedoka koji su svjedočili u Haškom tribunalu, a koji se odnose na dešavanja u Srebrenici u julu 1995. godine.

Čitajući rezime iskaza svjedoka Leena Van Duina, nekadašnjeg pripadnika Holandskog bataljona, tužilac Ibro Bulić kazao je da je svjedok u svojim iskazima govorio o transportu civila iz Potočara, te odvajanju muškaraca od žena i djece.

"I muškarci su išli do autobusa, ali su izdvajani. Svjedok je govorio da se dječaci i starci ne izdvajaju. Vidio je da su muškarci odvođeni u jednu kuću", rekao je Bulić, čitajući rezime iskaza svjedoka Van Duina.

Kuvelju, bivšeg pripadnika Centra za obuku na Jahorini pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), Tužilaštvo BiH tereti da je učestvovao u strijeljanju više od 1.000 muškaraca u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici u julu 1995. godine.

Tužilac Bulić je kazao da je Dragan Obrenović, bivši zamjenik komandanta Zvorničke brigade, koji je osuđen na 17 godina pred Haškim tribunalom, "saznao za incident koji se desio u Kravici kada je jedan od zarobljenika ubio vojnika".

"Svjedok S112 se predao u Konjević Polju, odakle je odveden u hangar u Kravici. Uslijedilo je pucanje i ubacivanje bombi cijelu noć. Svjedok je uspio pobjeći iz hangara", naveo je tužilac Bulić čitajući rezime iskaza svjedoka S112.

Joseph Kingori, bivši vojni posmatrač Ujedinjenih nacija (UN), u svojima iskazima datim pred Haškim tribunalom kazao je, kako je pojasnio tužilac Bulić, da Bošnjaci u Srebrenici nisu imali organizovanu vojsku, kao što je to imala Vojska Republike Srpske (VRS).

Tužilac Bulić je kazao da je Momir Nikolić, pomoćnik komandanta za bezbjednost Bratunačke brigade VRS-a, koji je osuđen na 20 godina zatvora, u svojima iskazima dao informacije o pokopu ubijenih Srebreničana.

Na ovom suđenju, pročitani su i rezimei iskaza Paula Groenwegena, bivšeg pripadnika Holandskog bataljona, Roberta Frankena, tadašnjeg majora holandske vojske, Vincentiusa Egbersa, bivšeg pripadnika UN-a, Johannesa Ruttena, bivšeg poručnika u Holandskom bataljonu, Deana Manninga, bivšeg istražitelja tužilaštva Haškog tribunala, te Jean-Renea Rueza, bivšeg glavnog istražitelja Haškog tužilaštva.

Ovi svjedoci, kako je navelo Tužilaštvo BiH, tokom svjedočenja pred Haškim tribunalom, govorili su o napadu VRS-a na Srebrenicu, dolasku civila u Potočare, transportu, te odvajanju muškaraca.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. septembar, prenosi BIRN - Justice Report.