Haški sud
0

Na suđenju Karadžiću svjedoči general Michael Rouse

SRNA
Suđenje nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću biće nastavljeno danas u Haškom tribunalu, a kao naredni svjedok optužbe najavljen je nekadašnji komandant UNPROFOR-a u Sarajevu, britanski general Michael Rouse.

Za glavno ispitivanje predviđena su tri sata, a Karadžić je za unakrsno ispitivanje tražio čak 30 sati. Ukoliko Sudsko vijeće udovolji tom zahtjevu, Rouse će biti jedini svjedok koji će biti saslušan na zasjedanjima od utorka do petka. Tužilaštvo je saopštilo da iduće nedjelje namjerava da ispita i žrtvu snajperskog incidenta u Sarajevu od 3. marta 1994. Alena Gičevića, balističara sarajevskog Centra službi sigurnosti Mirzu Sabljicu i kriminalističkog tehničara Bogdana Vidovića.

Karadžić je od sudskog vijeća prošlog četvrtka tražio da se prekine suđenje, jer se nije osjećao dobro, o čemu se razgovaralo na sjednici zatvorenoj za javnost. On je u više navrata tražio i da sudsko vijeće odustane od namjere da se glavni pretresi ubuduće održavaju pet dana u sedmici, jer bi to loše djelovalo  na njegovo zdravlje.

U nedavno objavljenom ljekarskom izvještaju kaže se da je Karadžićevo opšte zdravstveno stanje "zadovoljavajuće, osim njegove prekomjerne težine i nedostatka fizičke aktivnosti i svježeg vazduha". Prema mišljenju ljekara, Karadžićevo zdravlje je takvo da bi mogao da učestvuje na suđenju pet dana u sedmici, ali da bi "dalja redukcija fizičkih aktivnosti ugrozila medicinski neophodan gubitak težine", zbog čega je savjetovano da se njegovo učešće u postupku ograniči na četiri dana u sedmici, ukoliko nastavi da se sam zastupa.

Sudsko vijeće donijelo je odluku da će se zasjedati četiri dana sedmično, ali da će sjednice biti produžene za 45 minuta, kada god to bude moguće, počevši od novembra ove godine. 

Od danas do petka biće nastavljeno suđenje nekadašnjem pomoćniku komandanta za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba Vojske RS Zdravku Tolimiru, optuženom  za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi 1995. godine.