Haški sud
0

Na suđenju Karadžiću svjedoči Dragomir Milošević, osuđen na 29 godina zatvora

SRNA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić danas će u Haškom tribunalu nastaviti sa izvođenjem dokaza odbrane.

Prošle sedmice Karadžić je saslušao devet svjedoka, a za narednu su predviđena tri - Slavko Mijanović, Milenko Inđić, koji je bio oficir za vezu u štabu Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Srpske i general Dragomir Milošević, nekadašnji komandant SRK VRS.

Milošević je u Tribunalu proglašen krivim za terorisanje civila u Sarajevu, za ubistvo i nehumana djela i osuđen je na 29 godina zatvora, a na izdržavanje kazne upućen je u Estoniju.

Za razliku od prethodnih svjedoka odbrane, čije je glavno ispitivanje trajalo u prosjeku trideset minuta, Karadžić će, kako je najavio, Miloševića ispitivati tri radna dana.

Na suđenju bivšem generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću tužilaštvo će za svjedoke pozvati posljednjeg komandanta UNPROFOR-a u BiH britanskog generala Ruperta Smitha i britanskog novinara Martina Bella, ratnog izvještača BBC-ja iz Sarajeva.

General Smith će se sedmi put pojaviti kao svjedok optužbe na nekom suđenju u Tribunalu, a ranije je svjedočio u predmetima bivšeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, generala Vojske Republike Srpske Dragomira Miloševića i Zdravka Tolimira, u predmetu "Popović i drugi”, na suđenju bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću, te Radovanu Karadžiću.

Smith je bio komandant UNPROFOR-a od januara 1995. do kraja rata u BiH i u tom svojstvu se često sastajao sa srpskim političkim i vojnim liderima.

Tužilaštvo je najavilo da će svjedok “na osnovu interakcije, kao i na osnovu drugih opažanja, dati iskaz o karakteru vojne hijerarhije vojske Srba i njenoj komandi i kontroli”.

Osim generala Smitha i Bella, tužilaštvo će izvesti i četiri zaštićena svjedoka.

U Tribunalu će danas biti nastavljeno i suđenje Goranu Hadžiću, nekadašnjem predsjedniku Vlade Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srem i predsjedniku Republike Srpske Krajine.

Hadžića optužnica tereti za zločine nad hrvatskim i drugim nesrpskim stanovništvom u istočnoj Hrvatskoj od juna 1991. do decembra 1993. godine.