Tužilaštvo BiH
0

Na suđenju Jeviću i ostalima svjedočio svjedok pod istragom

FENA
Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici u julu 1995. državno tužilaštvo saslušalo je Milenka Pepića protiv kojeg vodi istragu zbog zločina na ovom području.

Svjedok Tužilaštva BiH Milenko Pepić uz prisustvo pravnog savjetnika dao je iskaz na suđenju četvorici bivših policajaca optuženih za sudjelovanje u genocidu u Srebrenici, te je potvrdio da je bio pripadnik Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića.

Milenko Pepić, čije je ispitivanje započelo krajem juna ove godine rekao je da je u julu 1995. bio angažovan na pretresu brdovitog područja na putu prema Potočarima, kao i u Sandićima. Svjedočio je na suđenju Dušku Jeviću, Mendeljevu Đuriću, Goranu Markoviću i Neđi Ikoniću, optuženima za učešće u ubistvima i prisilnom preseljenju Bošnjaka iz Srebrenice.

Prema optužnici, Jević je bio komandant Centra za obuku na Jahorini, Đurić i Ikonić komandiri četa, a Marković komandir voda. U skladu s preporukama koje mu je na suđenju davao pravni savjetnik Rade Golić, Pepić nije želio govoriti o detaljima dešavanja u tom periodu. "Ako je u presudi za Kravicu rečeno da je Milenko Pepić otvarao i zatvarao saobraćaj dok su ovi ubijali, tužiocu onda treba samo neki zaštićeni svjedok da vas optuži", upozoravao je Golić svjedoka.

Tužilac Ibro Bulić negodovao je zbog čestih intervencija pravnog savjetnika, ističući da svjedoku postavlja pitanja koja ga neće izložiti krivičnom gonjenju. "Evo, nijedan zapisnik neću iskoristiti protiv vas, sve da kažete da ste ubili. Nemojte mi govoriti šta ste vi radili, kažite šta su drugi radili", apelovao je tužilac na svjedoka, ističući da je "isprepadan od pravnog savjetnika". Nakon što je svjedok odbio da govori o ubistvu jednog pripadnika voda iz Skelana, tužilac Bulić je istakao da odustaje od njegovog daljeg ispitivanja. "Ja sam završio, jer je ovo primjer kako je svjedok uplašen. Smatram ovo svojim nezavršenim ispitivanjem", rekao je Bulić.

Suđenje će biti nastavljeno u četvrtak kada je planirano svjedočenje Dragomira Vasića, protiv koga Tužilaštvo također vodi istragu, saopćeno je iz BIRN-a.