BiH
0

Na suđenju Jašareviću svjedočilo dvoje očevidaca

FENA
Mevlid Jašarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mevlid Jašarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Novo suđenje Mevlidu Jašareviću, srbijanskom državljanjinu koji se tereti za krivično djelo terorizam, a u vezi s napadom na američku ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine, nastavljeno je danas pred Apelacionim vijećem Suda BiH iskazima svjedoka odbrane.

Svjedoci-očevici Damir Nicević i Amra Sarajčić detaljno su opisali dinamiku dešavanja u vezi s "kritičnim događajem".

Svjedok Nicević je, prema vlastitom kazivanju, 28. oktobra 2011. u poslijepodnevnim satima bio u svom stanu na zadnjem spratu zgrade u blizini Mašinske tehničke škole, odakle je čuo pucnjavu.

U prvi mah je pomislio da neko ispred škole baca petarde, ali se brzo razuvjerio kada je s prozora vidio optuženog Jašarevića pored tramvajske stanice za Željezničku stanicu koji je pucao iz kalašnjikova u pravcu američke ambasade.

Svjedoku je prizor bio nevjerovatan, najprije je pomislio da se snima nekakav film, te je postepeno shvatio šta se dešava kada je čuo povike upomoć i vidio optuženog koji je mijenjao šaržer.

Odgovarajući na upite branitelja optuženog, advokata Senada Dupovca, ovaj je svjedok opisao sve što je vidio ili čuo, uključujući i poziciju policajaca koji su se zatekli ispred objekta Ambasade, povike optuženog te dijalog između građana i optuženog, koji je nakon njihovih molbi dozvolio da se evakuira ranjeni policajac.

Svjedok Nicević je naveo da optuženi nije pucao prema građanima koji su se zatekli na mjestu događaja, te da nije reagirao na upozorenja da preda oružje, odnosno da je pao nakon drugog hica kojim je pogođen legavši raširenih ruku.

Svjedokinja Sarajčić se "kritičnog dana" zatekla za upravljačem vlastitog automobila na semaforu na raskrsnici ispred Mašinske tehničke škole, krećući se u pravcu grada, te je optuženog vidjela tek nakon što je autobus koji se nalazio ispred nje skrenuo prema Željezničkoj stanici.

Kada je čula pucnjavu nalazila se u ravni Importanne centra, pa je pomislila da se radi o svadbi. Međutim, nedugo zatim shvatila je da je situacija ozbiljna, zaključivši da bi to mogao biti nekakav obračun, u strahu je skrenula udesno prema parkingu u pravcu muzeja, odakle je posmatrala šta se dešava.

Vidno potresena, svjedokinja je kazala da je bila u šoku, te da joj je u tom trenutku kroz glavu prolazilo milion misli.

Na upit odbrane, svjedokinja se prisjetila trenutka u kojem je vidjela trojicu policajaca iza zida u blizini spomenute škole, te momenta kada se optuženi okrenuo prema njima, potrčavši u njihovom pravcu, ali nije pucao.

I ova svjedokinja je kazala da je optuženi pucao u pravcu Ambasade, te da oružje nije okretao u pravcu prolaznika, a prisjetila se i momenta kada je neko pregovarao s optuženim, upitavši ga šta želi, na što je ovaj (optuženi) uzvratio "da želi Amerikance, da se zaustave ratovi", spominjući nazive nekoliko zemalja.

Treći svjedok odbrane čije je saslušanje bilo planirano za ovo ročište nije se odazvao, a kako je saopćeno, nema dokaza o urednoj dostavi poziva.

Stoga će ovaj svjedok biti pozvan na naredno ročište, 14. oktobra, kada bi trebao iskaz dati još jedan svjedok odbrane.

I dalje ostaje neizvjesno hoće li se u sudnici pojaviti Jašarevićeva nevjenčana supruga Mirela Demirović, čiji je iskaz od 30. oktobra 2011., prema tvrdnjama odbrane, dat pod pritiskom.

Naime, Odjel za podršku svjedocima ju je kontaktirao telefonom i bila je pristala na neposredno saslušanje, ali je nakon toga odustala, nezadovoljna načinom na koji bi bila tretirana, te činjenicom da joj ne bi bio dozvoljen kontakt s optuženim.

S obzirom na to da se radi o stranoj državljanki, kojoj je zabranjen ulazak u BiH, za svjedočenje Mirele Demirović potrebno je osigurati određene uvjete putem međunarodne pravne pomoći, te će se odbrana u vezi s tim očitovati pisanim podneskom koji će Sudu dostaviti u roku od tri dana.

Inače, novo suđenje u ovom predmetu počelo je 16. septembra, a nakon što je Apelaciono vijeće Suda BiH u julu uvažilo žalbu odbrane prvooptuženog, te u odnosu na Jašarevića ukinulo prvostepenu presudu i naredilo održavanje ponovnog suđenja.

Sud je, u međuvremenu, dobio izmijenjenu optužnicu čiji je činjenični opis preciziran u skladu s Odlukom Apelacionog vijeća.

Izmijenjenom optužnicom Jašareviću se stavlja na teret krivično djelo terorizam u vezi s napadom na život osobe koji je mogao prouzročiti smrtnu posljedicu, a u skladu s uputom Apelacionog vijeća, optuženi se više ne tereti za organiziranje terorističke grupe.

Podsjetimo, prvostepenom presudom od 6. decembra 2012. godine, koja je u odnosu na prvooptuženog ukinuta, Jašarević je bio oglašen krivim za napad na Ambasadu SAD-a u Sarajevu te osuđen na 18 godina zatvora.

Istovremeno, optužbi su u ovom predmetu pravomoćno oslobođeni suptuženici/navodni pomagači prvooptuženog - Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić.