Sud BiH
0

Na suđenju Hodžiću novi član sudskog vijeća

FENA
Sudsko vijeće će u novom sastavu zasjedati na suđenju Feridu Hodžiću, čiji je nastavak zakazan za 12. decembar.

Unatoč promjeni jednog člana Sudskog vijeća, dokazni postupak na suđenju Feridu Hodžiću nastavit će se 12. decembra, saslušanjem svjedoka Odbrane.

Nakon skoro dvomjesečnog prekida suđenja zbog lošeg zdravstvenog stanja optuženog, na statusnoj konferenciji Tihomir Lukes, predsjednik Sudskog vijeća je obavijestio Tužilaštvo i Odbranu da je međunarodnoj sutkinji Elizabeth Marie Fahey istekao mandat, te je na njeno mjesto došao također međunarodni sudija David Re.

Optužnica tereti Hodžića da je između 1992. i 1993 godine bio komandant Teritorijalne odbrane (TO) Vlasenica, te da je učestvovao u zločinima nad civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti u logoru “Štala” u Rovašima. Lukes je pak dodao kako misli da su "ispunjeni uvjeti za nastavak glavnog pretresa", sa čime su se složile obje strane, ističući da nema potrebe da se izvedeni dokazi ponovo izvode.

Prema odredbama Zakona o krivičnom postupku (ZKP) BiH, glavni pretres mora ponovo početi ukoliko je došlo do promjene sudije, ili ako je između dva ročišta proteklo više od 30 dana. U tim slučajevima, uz saglasnost svih strana, nije potrebno ponovo saslušavati svjedoke, već se mogu koristiti iskazi koje su dali na ranijem glavnom pretresu.

Asim Crnalić, branilac Ferida Hodžića istakao je još jednom kako njegov branjenik zbog lošeg zdravstvenog stanja ne može pratiti suđenje, te je zatražio od Sudskog vijeća da izda naredbu za interdisciplinarno vještačenje. "Jednostavno ste izveli zaključak na osnovu informacija nekompetentnih ljudi. Ja tražim da se ovdje ne tumači proizvoljno, da se interdisciplinarno ocijeni moje psihofizičko stanje", rekao je optuženi, te je nakon toga napustio sudnicu, jer mu je pozlilo.

Vještak koji je pregledao Hodžića iznio je svoj nalaz na ročištu održanom 22. septembra, kada je rekao da je optuženom potrebna bajpas operacija. Hodžić je u sudnici izjavio kako bi "radije umro" nego otišao na operaciju. Lukes je istakao kako se optuženi nakon posljednjeg vještačenja više nije javljao doktorima, te od prošlog ročišta Sud nije nikako obavještavao o svom zdravstvenom stanju. "Mi smo odlučili da zakažemo glavni pretres. Vijeće je optuženom ostavilo da poduzima mjere i aktivnosti u cilju poboljšanja svog zdravstvenog stanja", rekao je Lukes, javio je danas BIRN-Justice Report.