Sud BiH
0

Na suđenju Bojadžiću svjedožio zaštićeni svjedok Tužilaštva

FENA
Na suđenju za zločine počinjene u Trusini kod Konjica, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH, prisjetio se da je optuženi Nihad Bojadžić spominjao strijeljanje zarobljenog vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Svjedočeći pod pseudonimom Z, nekadašnji pripadnik Armije BiH (ABiH) je rekao da je Bojadžić pozvao jednog čovjeka i kazao mu da je zarobljen "ozloglašeni vojnik HVO-a" te da dođu kako bi ga strijeljali.

"Bilo je to na Mujinom imanju. Zarobljeni vojnik bio je isprepadan. Nihad je stajao sa strane i vojnik Deba mu je stavio pištolj u usta i tjerao ga da pjeva. Meni je to izgledalo teško, sjeo sam u auto i otišao", ispričao je svjedok Z koji je bio na odgovornoj funkciji u jedinici pri Štabu Vrhovne komande ABiH.

Kako je kazao, ovaj slučaj desio se u augustu ili septembru 1993. kada je komanda jedinice "Zulfikar" u kojoj je Bojadžić bio zamjenik komandanta, bila smještena u Jablanici.

Prema saznanjima svjedoka, Bojadžić je u to vrijeme boravio u komandi i na Mujinom imanju. Svjedok Z je rekao da misli da zarobljeni vojnik ipak nije strijeljan.

Tužiteljica Vesna Budmir je kazala da je ovim htjela pokazati Bojadžićev karakter i ulogu u jedinici, iako slučaj sa zarobljenim vojnikom nije naveden u optužnici koja ga tereti za zločin u selu Trusina počinjen sredinom aprila 1993.

U odvojenom predmetu, Bojadžiću se sudi za zločine počinjene u Jablanici.

Odgovarajući na pitanja Bojadžićeve braniteljice Vasvije Vidović, zaštićeni svjedok je rekao da ovaj slučaj nikome nije prijavio.

Svjedok je govorio i o svađi Bojadžića i Zulfikara Ališpage zvanog Zuka, nekadašnjeg komandanta jedinice "Zulfikar" pri Štabu Vrhovne komande ABiH.

Kako je ispričao, nakon svađe, Bojadžić se obratio Ališpagi: "Nećeš ti meni govoriti šta ću ja raditi!"

"Bojadžić je pokazivao znakove kao da je jedna vrsta komandanta",- naveo je zaštićeni svjedok.

Zajedno s Bojadžićem i Ališpagom, za zločin počinjen u Trusini, kada je ubijeno 18 hrvatskih civila i četiri vojnika HVO-a, sudi se i Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nežadu Hodžiću, bivšim vojnicima odreda "Zulfikar" te Senadu Hakaloviću, nekadašnjem pripadniku brigade "Neretvica" ABiH.

Bojadžiću je stavljeno na teret da je s obližnjeg brda rukovodio napadom na Trusinu, te da je po okončanju napada naredio strijeljanje nekoliko civila i zarobljenih vojnika HVO-a.

Ališpago se tereti što nije kaznio podređene vojnike koji učestvovali u strijeljanju.

Zaštićeni svjedok je objašnjavao i odnose u jedinici "Zulfikar" rekavši da su vojnici poštovali komandanta Ališpagu.

Svjedok je kazao da je njegova jedinica zajedno s jedinicom "Zulfikar" učestvovala u jednoj ili dvije akcije.

"Lično sam od Zuke čuo kada su bile akcije kako vojnicima govori da ne prave nikakve gluposti prema civilima", prisjetio se svjedok.

Javnost je dva puta bila na dijelovima suđenja kada su svjedoku postavljanja pitanja koja bi mogla otkriti njegov identitet. Suđenje se nastavlja u ponedjeljak, 3. septembra, kada je planirano ispitivanje novog zaštićenog svjedoka Tužilaštva BiH, javio je BIRN.