BiH
0

Na suđenju bivšem načelniku Općine Bosanski Brod ispitana dva svjedoka

FENA
Protiv bivšeg načelnika Općine Bosanski Brod i visokog funkcionera Socijalističke partije RS-a Milovana Čereka danas je počeo glavni pretres pred Vijećem sudija banjalučkog Okružnog suda.

Tužilaštvo je prezentovalo 103 materijalna dokaza, koji će biti korišteni protiv Čereka, a saslušana su i dva svjedoka.

Velibor Živković, vlasnik firme “2D Živković” tvrdi da mu je Čerek uzeo 91.000 KM na ime mita za izgradnju bazena u toj općini.

Drugi svjedok Boro Milošević, koga Tužilaštvo tereti da je bio posrednik u davanju i primanju mita, potvrdio je da je uzimao novac, ali da je, kako je naveo, vlasnik firme “2D Živković” dobrovoljno dao 100.000 KM za finansiranje Socijalističke partije, kao donator, i da ga na to niko nije primorao.

Čerek se 13.novembra u Okružnom sudu u Banjoj Luci izjasnio da nije kriv po optužnici koja ga tereti za primanje mita od 126.000 KM i protuzakonito posredovanje.

Krajem oktobra Posebno odjeljenje Okružnog suda Banja Luka za najteže oblike privrednog kriminala potvrdilo je optužnicu protiv Čereka, koju je podiglo Specijalno tužilaštvo RS-a.

Čerek je optužen da je od augusta 2010. do 14. septembra ove godine od zastupnika preduzeća "2D Živković" iz Dervente u više navrata primio 126.000 KM da bi ovoj firmi odobrio isplatu duga koji je Općina Bosanski Brod imala prema ovom preduzeću na osnovu ugovora o izgradnji bazena u toj lokalnoj zajednici.

Stavlja mu se na teret i da je utjecao na direktora Javnog preduzeća "Gradska toplana" iz Bosanskog Broda da odobri isplatu dijela dospjelih dugovanja preduzeću "Limikom" iz Banje Luke po osnovu ugovora o isporuci lož-ulja.

  • Za to posredovanje 14. septembra primio je 10.000 KM od direktora i vlasnika "Limikoma", navodi se u optužnici Specijalnog tužilaštva RS-a.

Čerek je uhapšen 14. septembra usred predizborne kampanje uoči lokalnih izbora, na kojima je ponovo bio kandidat za funkciju prvog čovjeka brodske općine, ali je izgubio u utrci s kandidatom SNSD-a.