Vladika Vasilije Kačavenda
1

'Na srpskoj zemlji je izgrađeno devet džamija'

SRNA
Episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije izjavio Srni da je na imanjima Srpske pravoslavne crkve i zemljištu koje je u vlasništvu Srba na području BiH nakon proteklog rata sagrađeno devet džamija. On je naglasio da ne traži da se te džamije poruše nego 'da se zna gdje su izgrađene'.

Vladika Vasilije podsjetio je izjavio da je ranije obavijestio Međureligijsko vijeće BiH, a nedavno i predsjednika Vlade Federacije BiH Mustafu Mujezinovića o gradnji džamija na srpskoj zemlji i naglasio da SPC ne traži da se te džamije poruše ili izmjeste 'ali želi da se zna gdje su podignute'.

Episkop Vasilije, koji je i predsjedavajući Međureligijskog vijeća BiH, naglasio je da su džamija Kralja Fahda u sarajevskom naselju Nedžarići, kao i džamija u naselju Mojmilo, izgrađene na zemljištu srpske porodice Mlađen. On je dodao da je na nacionalizovanom zemljištu srpske porodice Mlađen u sarajevskom naselju Alipašino polje građena katolička crkva.

"Džamija je sagrađena na imanju Srbina Mome Despića u Rakovici kod Sarajeva, dok je i u Sanskom Mostu sagrađena džamija na srpskom zemljištu", naglasio je vladika Vasilije i dodao da je u mostarskom naselju Vrapčići džamija izgrađena na imanju Srbina Anđelka Loze.

Prema njegovim riječima, u Križevićima kod Olova izgrađena je džamija na imanju Srbina Ljubomira Divljanovića, a u selu Noćajevići kod Stupara na zemljištu koje je u vlasništvu Srbina Vlade Đerića.

Vladika Vasilije rekao je da je u Bosanskom Petrovcu izgrađena džamija u Parku narodnih heroja, odakle su uklonjene 22 biste boraca Narodnooslobodilačkog rata i naglasio da je to zemlja Srpske pravoslavne crkve, koja je nacionalizovana i uzurpirana.

"U Ključu je preko puta pravoslavne crkve srušen spomenik iz Drugog svjetskog rata i na tom mjestu, koje je nacionalizovano i oduzeto od Srpske pravoslavne crkve, podignuta džamija", rekao je vladika Vasilije.

On je podsjetio da je pozitivan primjer Srpske pravoslavne crkve, koja je našla rješenja za izmještanje hramova iz Diviča kod Zvornika i Konjević Polja kod Bratunca, koji su bili sagrađeni na bošnjačkoj zemlji.

"Dugo je trajao spor oko izgrađenih hramova u Diviču i Konjević Polju, koje su, bez prethodne saglasnosti Srpske pravoslavne crkve, podigli Srbi izbjegli iz Federacije BiH zajedno sa Srbima koji su tu odranije živjeli", rekao je vladika Vasilije.

On je istakao da je oko izmještanja hrama u Konjević Polju Srpska pravoslavna crkva uradila sve što je bilo potrebno, ali se sada čeka samo odluka Opštinskog suda u Srebrenici da završi svoj dio posla, dok je crkva sa Diviča odavno izmještena.