BiH
0

Na Sokocu sahranjen Milanko Renovica

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Na gradskom groblju Gradac, u blizini crkve Svetog proroka Ilije na Sokocu, danas je sahranjen bivši funkcioner SFRJ Milanko Renovica.

Renovica je preminuo 2. novembra u Vojnoj bolnici u Pragu, nakon teške bolesti u 86. godini.

Od Renovice su se oprostili protojerej stavrofor Milorad LJubinac i načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

Prije sahrane održana je komemorativna sjednica u sali Skupštine opštine Sokolac.

Predsjednik sokolačke Skupštine opštine Danko Vučetić rekao je na komerativnom skupu da je Renovica bio moralan i karakteran čovjek, te uvaženi privrednik i društveno-politički radnik.

On je istakao da je Renovica ostavio neizbrisiv trag u bivšoj BiH i SFRJ.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da je u planu pokretanje inicijative da jedna ulica u ovom mjestu dobije ime Milanka Renovice.

Milanko Renovica rođen je 1928. godine u selu Baltići kod Sokoca. Po završetku Drugog svjetskog rata, kao jedan od najperspektivnijih omladinaca, bio je predsjednik omladine Komunističke partije.

Ubrzo postaje predsjednik opštine Sokolac, a zatim i direktor najvećeg sokolačkog privrednog kolektiva tadašnjeg drvno–industrijskog preduzeća "Romanija".

Kao predsjednik Narodnog odbora opštine 31. augusta 1961. godine potpisao je historijski dokument - Rješenje o osnivanju gimnazije na Sokocu.

Za predsjednika Izvršnog vijeća Socijalističke Republike BiH izabran je 1974. godine. Ovu dužnost obavljao je u dva mandata, da bi potom bio izabran za člana Predsjedništva SR BiH, a jedan mandat bio je i predsjednik Predsjedništva SR BiH.

Na kraju radnog vijeka izabran je u Predsjedništvo Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije, gdje je, takođe, obavljao dužnost predsjednika.

Komemorativnoj sjednici, osim članova porodice i prijatelja, prisustvovali su i narodni poslanik Snježana Božić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija, načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica, zamjenik načelnika LJubo Erić, direktori ovdašnjih preduzeća i ustanova, te istaknuti politički radnici i privrednici.