BiH
0

Na sjednici PIC-a o izborima, posjeti Fulea i aktuelnoj situaciji u BiH

FENA
Vijeće za implementaciju mira (PIC) zasjedat će u četvrtak i petak, a na dvodnevnoj sjednici razgovarat će se o lokalnim izborima održanim u oktobru, aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji te posjeti evropskog komesara za proširenje Štefana Fülea.

Ovo je večeras u izjavi za Agenciju FENA kazao visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko koji je naglasio da će na sjednici biti iznijete pozitivne stvari koje su se u BiH desile od posljednjeg zasjedanja PIC-a u maju ove godine kao i o zatvaranju Ureda u Brčkom.

"Bit će govora i o činjenici da BiH zaostaje za drugim zemljama regiona", kazao Inzko te istaknuo da u tom smislu predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda nastoji ubrzati put BiH ka Evropskoj uniji.

Inzko je najavio da će članice PIC-a imati sastanak s Bevandom, zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom te s ministrom finansija BiH Nikolom Špirićem.

Na pitanje da će na sastanku PIC-a biti govora o aktuelnoj situaciji u Federaciji BiH kada je u pitanju (ne)usvajanje Prijedloga budžeta za 2013. godinu na današnjoj sjednici Vlade, visoki predstavnik u BiH je kazao da će vjerovatno biti govora i o tome, dodajući da "po ustavu ima nekih rješenja za to pitanje".

Inzko je ranije kazao Feni da će na sjednici Vijeća za implementaciju mira (PIC) zasigurno biti riječi i o potvrđivanju izbornih rezultata u općini Srebrenica.