BiH
0

Na sjednici Konkurencijskog vijeća odbačena prijava privrednih subjekata Klas i Sprind

FENA
Na sjednici drugog saziva Konkurencijskog vijeća Bosne i Hercegovine usvojen je Zaključak o odbacivanju prijave koncentracije privrednog subjekata "Klas" d.d. Sarajevo i "Sprind" d.d. Sarajevo.

Radi se o privrednom društvu "Klas" koje se bavi preradom žitarica, brašna, proizvodnjom prehrambenih i konditorskih proizvoda, ugostiteljstvom i turizmom, vanjskom trgovinom i trgovinom na veliko i malo i privrednom subjektu "Sprind" d.d. Sarajevo, koje je zapravo Sarajevska prehrambena industrija.

Uvidom u dostavljenu prijavu, kao i uvidom u evidenciju Konkurencijskog vijeća, ustanovljeno je da je Konkurencijsko vijeće još 12. augusta 2008. godine, zaprimilo prijavu namjere koncentracije istih privrednih subjekata, nakon čega je rješenjem od 6. aprila 2009. predmetnu koncentraciju ocijenio nedopuštenom te izrekao kaznu Klasu i ovlaštenoj osobi Vahidu Pašoviću, direktoru Klasa, zbog dostavljanja netačnih i pogrešnih informacija u postupku ocjene koncentracije.

Klas i ovlaštena osoba Vahid Pašović su 5. juna 2010. pred Sudom BiH tužbom pokrenuli spor protiv rješenja Konkurencijskog vijeća, saopćeno je danas iz Ureda predsjednika Konkurencijskog vijeća BiH.

S obzirom na to da je upravni spor pred Sudom BiH u toku, Konkurencijsko vijeće je odbacilo prijavu kao preuranjen zahtjev za razmatranje prijave koncentracije ova dva privredna subjekta.

Usvojen je i zaključak o odbacivanju zahtjeva za pokretanje postupka zbog narušavanja tržišne konkurencije koju je podnio privredni subjekt "Avaz - roto press" d.o.o. Sarajevo protiv Stranke demokratske akcije Bosne i Hercegovine.

Uvidom u podneseni zahtjev, Konkurencijsko vijeće je ustanovilo da nije stvarno nadležno za predmetni zahtjev.

Na sjednici Konkurencijskog vijeća BiH usvojen je i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o visini administrativnih taksa u vezi s procesnim radnjama pred Konkurencijskim vijećem.