Nebojša Radmanović
0

"Na sceni politički progoni, a ne borba protiv kriminala"

SRNA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je da učestale informacije o mogućnosti pokretanja optužnica i hapšenja pojedinih političara i zvaničnika iz Republike Srpske (RS) i Federacije BiH (FBiH), po nalogu stranih sudija i tužilaca, ukazuju da je riječ o klasičnom političkom progonu iza kojeg stoje pojedinci iz međunarodne zajednice, a ne o obračunu sa kriminalom.

"Imamo situaciju u kojoj stranci utiču na rad domaćeg pravosuđa. Time stvaraju veliki pritisak na domaće političare i zvaničnike. U tom svjetlu se mogu posmatrati i najnovije informacije o mogućnosti procesuiranja pojedinih političara i nosioca odgovornih funkcija iz RS i FBiH", naglasio je Radmanović.

Postoji opasnost, upozorio je Radmanović,  da će, ako se ovakva praksa ne prekine, svim koji se u	BiH bave politikom, a čiji se stavovi ne slažu sa pojedinim krugovima, biti zaprijećeno sudskim procesom, što je daleko od vladavine prava kao osnovnog demokratskog principa kojem svi teže. 

"Moramo se riješiti onih koji mimo legalnih organa utiču na pravosudne institucije BiH i time zemlji nanose ogromnu štetu", poručio je Radmanović.

Zahtjev glavnog tužioca BiH Milorada Barašina da u zemlji ostanu strane sudije i tužioci, Radmanović je ocijenio skandaloznim. 

"Bilo gdje na svijetu da se pojavi glavni tužilac koji traži takvu vrstu pomoći on sigurno ne bi mogao više da obavlja tu funkciju. Ne mogu to da shvatim. To bi bilo isto kao kada bih ja rekao da nam više ne treba nijedan domaći političar osim mene i kada bih pozvao strane političare da mi pomognu u radu.  Da li se to može protumačiti tako da je Barašinu lakše raditi s takvim ljudima, jer ne odgovara za njihov rad?", naglasio je Radmanović podsjetivši da glavni tužilac BiH ima mnogo sposobnih domaćih kolega. 

On je konstatovao da je vrijeme rada stranih sudija i tužilaca isteklo i da oni treba da odu iz zemlje, a svi koji misle drugačije ne žele BiH u EU. 
"Jer, kako BiH može ući u EU sa strancima u pravosuđu, dominantnim uticajem stranih ambasadora koji nekad izlaze iz diplomatskih okvira i brojnom Kancelarijom visokog predstavnika. BiH mora da se osloni na vlastite kadrove na svim nivoima vlasti", rekao je Radmanović za "Glas Srpske".

Komentarišući izjavu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da bi visoki predstavnik u BiH Valentin Incko trebalo da smijeni premijera RS Milorada Dodika, jer je pozvao Srbe u Oružanim snagama BiH da ne prisustvuju vojnoj vježbi NATO-a u Gruziji, Radmanović je rekao da je najporaznije što je poziv za kažnjavanjem i smjenom premijera Dodika došao od člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, kao nosioca najodgovornijih funkcija u BiH. 

"Nije prvi put da Komšić napada kadrove iz RS i to postaje simptomatično za ukupnu političku situaciju u BiH. To BiH vraća u srednji vijek, jer Komšić poziva žstranog vladaraž da kazni onoga sa kojim se on ne slaže. Takve izjave u BiH prave nepotrebno velike probleme", konstatovao je Radmanović.	

Govoreći o Prudskom sporazumu, Radmanović je rekao da su aktivnosti u vezi sa izborom predsjednika SDA, između ostalog, uticale i na prudski proces. 

"Vjerujem da će SDA nastaviti da podržava politiku kompromisa i konsenzusa i nakon izbora u stranci i da će doći do novog sastanka lidera tri partije. Bez obzira na taj proces, potrebno je i da se lideri vladajuće petorke sastaju i rješavaju brojne probleme, ali i pitanja izbora čelnih ljudi Uprave za indirektno oporezivanje, Regulatorne agencije za komunikacije, Direkcije za evropske integracije i drugih agencija", dodao je Radmanović. 

On je rekao da je izjava visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, da ustavna reforma nije prioritet i da treba da je provedu domaći političari, mudra, jer insistira na tome da domaći političari preuzmu odgovornost u svoje ruke. 
"Relevantni predstavnici dva entiteta i tri konstitutivna naroda moraju postići dogovor u vezi sa ovim veoma važnim pitanjem. To je poruka da Evropa neće nametati ustavna rješenja. U ovom trenutku realno je samo da Ustav uskladimo sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima bez korjenitih promjena. Radikalni zahtjevi za izmjenama Ustava, želja za centralizacijom i oduzimanjem nadležnosti od RS su neprihvatljivi i samo mogu da zakomplikuju situaciju", konstatovao je Radmanović. 

Govoreći o posjeti američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena BiH, Radmanović je rekao da je ona veoma značajna za BiH, ali da je u ovom momentu teško procijeniti kakav će biti njen rezultat.

"Tek nakon obavljenih razgovora možemo da analiziramo rezultate Bajdenove posjete. Vjerujem da on želi lično da se upozna sa situacijom u zemlji, a siguran sam da će tokom tih susreta domaći političari iznijeti različite stavove o stanju u BiH", rekao je Radmanović.