BiH
36

Na sarajevskom igralištu Metalac gradit će se podzemna garaža

Piše: A. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Općina Centar u narednom periodu u planu ima gradnju podzemne garaže na igralištu Metalac sa 472 parking mjesta, potvrđeno je za Klix.ba iz ove gradske općine.

Osim gradnje podzemne garaže planirani su i dodatni nedostajući sadržaji na ovom prostoru - sportska dvorana i višefunkcionalni prostor na otvorenom. Izradi ovog planskog dokumenta pristupilo se na osnovu Odluke o pristupanju izradi Urbanističkog projekta "Gimnazija-garaža" koju je donijelo Općinsko vijeće Centar.

"Razmatrani prostor tretira površinu od 1,6 hektara. Južnu granicu čine rijeka Miljacka i ulica Obala Kulina bana s objektima Pedagoške akademije, stambenog objekta i Osnovne škole Safvet–beg Bašagić u Gimnazijskoj ulici 1. Sjeverna granica ide od Škole primijenjenih umjetnosti do Bosanskog kulturnog centra koji se proteže na zapadnoj granici. Istočnu granicu predstavlja Gimnazijska ulica, od objekta Osnovne škole Safvet-beg Bašagić do Škole primijenjenih umjetnosti", kazali su nam iz Općine Centar.

U okviru igrališta Metalac nalaze se četiri stambena objekta spratnosti prizemlje i jedan sprat koji bi se trebali rušiti kako bi se gradila sportska dvorana i podzemna garaža. Ostali objekti bit će sanirani i renovirani.

Gradnja sportske dvorane, igrališta i višefunkcionalnog prostora

Precizno, na ovom prostoru predviđeni su sljedeći sadržaji: podzemna garaža kapaciteta 472 parking mjesta i smještena na četiri etaže, višefunkcionalni prostor na otvorenom, sportsko igralište, otvorena scena kapaciteta 3.500 mjesta za sjedenje i sportska dvorana za potrebe tri škole, kao i za javne potrebe.

Podzemna garaža prostire se na četiri podzemne etaže ispod gotovo čitavog obuhvata Plana, ispod otvorenog dijela, kao i ispod zatvorene sportske dvorane. Saobraćajni pristup u garažu ostvaruje se kroz dva pasaža iz Ulice Obala Kulina bana. Ulaz u garažu je ostvaren kroz pasaž između stambenog objekta i Osnovne škole Safvet-beg Bašagić, a izlaz kroz pasaž kod Pedagoške akademije.

Višefunkcionalni prostor na otvorenom koncipiran je tako da može služiti kao sportsko igralište podijeljeno na tri igrališta za potrebe tri škole, (Prva gimnazija, Osnovna škola Safvet-beg Bašagić i Umjetnička škola), kao i za potrebe većih takmičenja kao jedno igralište. Na ovom otvorenom prostoru moguće je smjestiti otvorenu scenu kapaciteta 3.500 mjesta za sjedenje, kako za potrebe Sarajevo Film Festivala, tako i za druge slične manifestacije.

Sportska dvorana je objekat koji se sastoji od prizemlja i jednog sprata. Prizemlje je podijeljeno na dva dijela, otvoreni javni prostor smješten u kontaktu sa otvorenim igralištem, namijenjen za javna okupljanja, kulturne i slične manifestacije i zatvoreni dio u dijelu orijentisanom prema Prvoj gimnaziji, gdje su smještene svlačionice odvojene za svaku školu. U ovom dijelu se također nalazi interventni izlaz iz podzemne garaže, kao i vertikalna komunikacija za sportsku dvoranu koja se nalazi na spratu.

Sportska dvorana je namijenjena za potrebe tri škole tako da je podijeljena na tri dijela mrežama ili sličnim fleksibilnim pregradama, koje se lako mogu ukloniti tako da se prostor može koristiti kao jedinstven, koji zadovoljava propozicije za veća sportska takmičenja.

Pozitivan stav škola o gradnji objekata

Iz sarajevske Prve gimnazije za Klix.ba su kazali da pozdravljaju odluku Općine Centar o gradnji navedenih objekta, posebno sportskog igrališta.

"Iz naše škole bit će omogućen direktan prolaz na Metalac, odnosno na novoizgrađeno sportsko igralište. To će umnogome pomoći u odvijanju nastave, kako nama, tako i Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti i osnovoj školi. Ta inicijativa postoji još od mandata prošlog direktora škole, a prema našim saznanjima ovaj projekat trenutno stagnira, jer se pojedini stanari žale kako će im biti zatvoren prolaz između Akademije scenskih umjetnosti i Osnovne škole Safvet-beg Bašagić", kazali su nam iz Prve gimnazije.

Javna rasprava o Nacrtu ovog urbanističkog projekta bit će održana 7. juna u 16:30 sati.