Sarajevo
0

Na Sarajevskom aerodromu još se očekuje Solanin dolazak

FENA
Parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Evropske unije (SAA)odgođeno je za 15 sati, jer zbog magle na sarajevskom aerodromu nisu mogli sletjeti visoki predstavnik EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana i ministar vanjskih poslova Portugala, zemlje koja predsjedava EU Luis Filipe Marques Amado.

SAA će parafirati predsjedavajući Vijeća ministara BiH u ostavci Nikola Špirić i komesar EU za proširenje Olli Rehn, koji je poslije jučerašnjih razgovora sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara Nikolom Špirićem i liderima vladajućih stranaka ocijenio da su se posljednjim političkim sporazumima u BiH stekli uvjeti za parafiranje Sporazuma.

Na sarajevskom aerodromu se očekuje dolazak Solane i Amada, radi njihovog prisustva današnjem potpisivanju SAA.

Solana treba danas da prisustvuje i primopredaji komande u snagama Evropske unije (EUFOR) i sastane se sa članovima Predsjedništva BiH.

Iz Predsjedništva BiH je saopćeno da su termini održavanja Solaninog susreta sa članovima ovog državnog tijela, prethodno zakazanog za 14.30 sati, i obraćanje novinarima, koje je bilo planirano za 15 sati, prolongirani do daljnjeg.

Glavni tajnik Vijeća EU (Vijeća ministara) i visoki predstavnik EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana na čelu je Glavnog tajništva EU, tijela koje priprema zasjedanja Evropskog vijeća i Vijeća ministra te pomaže da se zasjedanja održavaju uspješno na svim razinama. Na toj dužnosti, s petogodišnjim mandatom, nalazi se od 18. oktobra 1999., a u julu 2004. je imenovan na drugi petogodišnji mandat.

Glavni tajnik je i visoki predstavnik EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku zadužen je pomagati Vijeću pridonoseći formuliranju, razvoju i primjeni političkih odluka EU. Kad je to potrebno, uime Vijeća vodi i političke razgovore s trećim državama.

Javier Solana je od 25. novembra 1999. i glavni tajnik Zapadnoevropske unije, najstarije evropske odbrambene organizacije, koja bi trebalo da preraste u vojnoobrambeno krilo EU.

Kada Evropski ustav stupi na snagu, Solana će postati ministar vanjskih poslova EU.