BiH
7

Na Sarajevo World Cafeu razgovarano o Sarajevu kao održivom gradu

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Sinoć je u Sarajevu održana druga u nizu tematskih diskusija u okviru projekta "Beyond Forum Alpbach - Sarajevo World Cafè 2012". Organizator projekta su Inicijativna grupa Alpbach Sarajevo i Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu.

Učesnicima je predstavljen inovativan i zanimljiv koncept rada, tzv. World Café kojim se, u zamjenu za klasična predavanja, studentima omogućava da budu aktivni učesnici diskusije na drugačiji način.

Tema druge diskusije bila je Sarajevo, održivi grad, a studenti su bili podijeljeni u grupe, od kojih je svaka imala priliku za 15-minutni razgovor sa svakim od pet gostiju.

Susretu su prisustvovali gosti predavači: prof. Vesna Hercegovac-Pašić, profesor na Katedri za urbanizam i prostorno planiranje Arhitektonskog fakulteta Univeziteta u Sarajevu, Haris Lulić, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, Amina Omićević, nacionalni tehnički službenik UNEP-a BiH, dr. Kasim Tatić, profesor na Katedri za mikroekonomiju Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Miroslav Živanović, zamjenik gradonačelnika Sarajeva.

Učesnici su se složili da održivi razvoj, i Sarajeva i Bosne i Hercegovine, nema alternativu. Međutim, u državi koja je treća u Evropi po bogatstvu biodiverziteta, i koja istovremeno zaostaje u razvoju za zemljama u regiji, koncept održivog razvoja je na marginama. Zaključeno je da je, kako bi se postigao održivi razvoj našeg Grada, potrebno uskladiti njegov ekonomski, društveni, okolišni i kulturni aspekat.

Tatić je istakao da održivi razvoj našeg grada i države zaostaje iz razloga što ne postoji ni strategija održivog razvoja, ni institucija koja bi na nivou države regulisala pitanja održivog razvoja i okoliša. S druge strane, provođenje legislative u ovoj oblasti na nivou države je jedan od preduslova euroatlantskih integracija.

Amina Omićević je studentima objasnila ulogu i aktivnosti Programa Ujedinjenih naroda za okoliš, i podsjetila ih da u svojim budućim karijerama ne zaborave na održivost.

Ministar Lulić je potencirao značaj uloge akademske zajednice i privrede, a dogradonačelnik Živanović govorio je o Nacrtu strategije Grada Sarajeva, i potrebe za širom agendom i vizijom razvoja Grada. Profesorica Hercegovac-Pašić podsjetila je studente da je prostor živo tijelo i neobnovljiv resurs, i da prostornom planiranju treba pristupati pažljivo i planski.

Projektu su prisustvovali i članovi državnog tima Let's do it Bosnia and Herzegovina, koji su sa ostalim učesnicima podijelili informacije o svojim aktivnostima i pozvali ih da se pridruže velikoj akciji čišćenja 9. septembra 2012. godine.

Posebna pažnja posvećena je i promociji programa stipendiranja za učešće na Europskom Forumu Alpbach 2012, čija je tema za ovu godinu "Očekivanja - Budućnost mladih", a rok za prijave 8. maj 2012.

Cilj projekta je dati priliku mladima da u sklopu tri diskusije o temama iz različitih oblasti razgovaraju sa stručnjacima, profesorima, političarima i umjetnicima, te daju svoja mišljenja i stavove o konkretnim pitanjima od značaja za Bosnu i Hercegovinu i region.