BiH
0

Na samitu NATO-a rasprava i o BiH

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predstojeći samit NATO-a u Bukureštu, u aprilu, bit će posvećen i Bosni i Hercegovini u kontekstu rasprave koja će se do tada obaviti u sjedištu Saveza nakon podnošenja prezentacijskog dokumenta za pristupanje, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer.

Scheffer nije želio govoriti o eventualnom uključivanju BiH u Akcioni plan za pristupanje punopravnom članstvu (Member Action Plan - MAP), koji trenutno provode Hrvatska, Makedonija i Albanija.

“Politika daljnjeg širenja Alijanse je tema o kojoj saveznici vode vrlo detaljne rasprave, prije svega u kontekstu stabilnosti cijele balkanske regije, a ne u interesu pojedinih zemalja”, rekao je Scheffer.

“Tri zemlje zapadnog Balkana koje imaju Akcione planove za punopravno članstvo već nam odavno kucaju na vrata i na nama je da prije Bukurešta i u Bukureštu provedemo vrlo odgovornu raspravu o mogućim pozivnicama za novo proširenje. Naglašavam “mogućim pozivnicama”, jer će takva odluka saveznika zavisiti isključivo od toga kako sadašnje stalne članice Saveza gledaju na region u cjelini, uključujući i odnose Alijanse sa Srbijom”, izjavio je Scheffer nakon zajedničkog sastanka Političko-sigurnosnog odbora EU i Vijeća NATO-a.