BiH
0

Na sajmu kreditiranja srednjoškolci iz BiH ponudili 107 projekata

FENA
Dženana Alađuz, Dalila Bavčić i Damir Mašić
Dženana Alađuz, Dalila Bavčić i Damir Mašić
Na Šestom sajmu kreditiranja u sarajevskoj Skenderiji okupilo se 600 učenika iz 107 srednjih škola i 40 gradova iz cijele Bosne i Hercegovine. Učenici su predstavili svoje projekte i takmičit će se za sredstva iz fonda Socijalni dan 2012. godine u kojem je prikupljeno više od 33.000 KM.

Podsjećamo da je tokom šest godina trajanja projekta Volontiraj - Kreditiraj zaposleno više od sedam hiljada srednjoškolaca. Jednodnevnim radom mladi ljudi iz BiH tada su zaradili za svoje projekte koji sami osmišljavaju 130.000 KM.

Srednjoškolci su danas prvi put imali jednosatni razgovor s Damirom Mašićem federalnim ministrom obrazovanja i nauke. Ministar je izjavio da se ozbiljno pripremao za razgovor sa srednjoškolcima, a oni su mu postavili na desetine pitanja o problemima u obrazovanju.

Djeca su pitala ministra, zar je moguće da u srcu Evrope još uvijek postoji dijeljenje djece u jednoj školi po nacionalnoj osnovi. Zašto je obrazovni sistem zastario i loš i na kraju zašto se mladi školuju kada poslije toga nemaju gdje raditi u svojoj zemlji.

"Očekivao sam ovakva pitanja od srednjoškolaca i slažem se s njima da je ovakav obrazovni sistem kakav se provodi u BiH veoma loš. Mi odrasli trebali bi učiti od djece, ako 600 učenika iz cijele BiH mogu zajedno raditi, pripremati projekte i družiti se ne vidim ni jedan razlog zašto ne bi mogli kroz jedinstveni formalni obrazovni sistem to provoditi u cijeloj BiH. Na ona pitanja na koja im nisam uspio odgovoriti kontaktirat ću relevatne institucije i da djeca dobiju odgovore na sva postavljena pitanja.

Veliko mi je zadovoljstvo što Ministarstvo obrazovanja i nauke već drugu godinu učestvuje u ovoj sjajnoj manifestaciji učenika iz cijele BiH. Ministarstvo je prošle godine primilo na jedan dan da volontira 150 učenika koji su volontirali u federalnim ministarstvima i kod partnera koji su na neki način bili povezani s obrazovanjem. Pozivam učenike da apliciraju na javne pozive za realizaciju projekata koje provodi Ministarstvo obrazovanja i nauke", rekao je Mašić.

Direktorica Infohousea Dženana Alađuz, kazala je da je najljepše što mladi rade, a ne znaju da li će kući odnijeti nagradu.

"To znači da djeca nisu kao političari da samo sebi povećavaju plaće kada ne treba, već naprotiv rade i ostavljaju novce za druge. Tako Banja Luka nekada pokloni novac Sarajevu, Mostar - Bijeljini i to je za naše prilike sasvim nadrealna situacija", istakla je Alađuz.

Na današnjem sajmu srednjoškolci su ponudili 107 projekata iz 107 škola i da riješe 107 problema. Svaki načelnik općine dobit će knjižicu s projektima i ako neko od djece ne dobije nagradu da im daju načelnici općina iz budžeta. Svaka općina može dati 1.500 KM koliko košta jedan učenički projekat, dodala je Alađuz.

"Iznimno mi je zadovoljstvo što sam dio današnje priče. Nadbiskupijski centar nudi spektar projekata koje smo osmislili. Sajam je za nas veliki izazov jer ćemo ponuditi naše projekte i stvoriti još veću mrežu volentera i donijeti veliko dobro Bosni i Hercegovini", rekao je Josip Jovanović učenik Nadbiskupijskog centra iz Sarajeva.

Učenik Gimnazije iz Maglaja Amer Osmić prvi put je na Sajmu kreditiranja i kazao je da se učenici maglajske gimnazije bore za očuvanje životne sredine.

Maglaj je poznat po tvornici celuloze Natron Hayat i napravili su porojekat kako da se saučuvaju šume na racionalan način. Napravili su maketu Zemlje i na jednoj strani je uništeno zemljište, a na drugoj strani makete je očuvana prirodna okolina.

Ovo je naš projekat očuvanju Planete Zemlje i da upozorimo starije da prekomjerno uništavaju životnu okolinu ne misleći na djecu u cijelom svijetu, poručio je Osmić.