BiH
80

Na RTRS-u specijalna emisija i direktan prijenos dolaska Krajišnika na Pale

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Na Palama je "sve spremno" za “svečani doček” haškog osuđenika Momčila Krajišnika, koji će nakon odslužene dvije trećine kazne zatvora zbog ratnih zločina večeras doputovati u rodni grad.

On će iz britanskog zatvora doputovati u Beograd, pa helikopterom Vlade RS-a iz Beograda na Pale u 19 sati, a ne u 17, kako je prethodno bilo najavljeno.

Tu informaciju je proslijedio Općinski odbor SDS-a Pale, koji je i organizator “svečanog dočeka” Krajišnika na gradskom šetalištu.

Taj “svečani doček” bit će direktno emitiran i na televiziji RS-a

Naime, na interenet stranici javnog servisa RS-a najavljeno je da od 17.30 sati u programu Televizije RS-a počinje „specijalna emisija posvećena dolasku Momčila Krajišnika u RS, uz direktan prijenos dolaska Krajišnika u Beograd i Banju Luku, kao i na Pale“.

Po riječima načelnika Općine Pale i predsjednika Općinskog odbora SDS-a Miodraga Kovačevića, na dočeku će Krajišnika prvi pozdraviti predsjednik SDS-a Mladen Bosić, a očekuje se dolazak i velikog broja građana.

Krajišnikova porodica je potvrdila da je Vlada RS-a ponudila svoj avion kojim bi on iz Londona doputovao u BiH, ali je zbog tehničkih problema odlučeno da doputuje redovnim letom.

Krajišnik je u pritvoru Haškog tribunala od aprila 2000. godine. Prvostepeno je bio osuđen za zločine počinjene tokom rata nad nesrpskim stanovništvom u BiH na 27 godina zatvora, a Žalbeno vijeće Haškog tribunala mu je 17. marta 2009. izreklo kaznu od 20 godina.

Nekadašnji predsjednik Skupštine RS-a i srpski član Predsjedništva BiH osuđen je zbog etničkog čišćenja nesrpskog stanovništva tokom rata u BiH.

Predsjednik Haškog tribunala Teodor Meron odobrio je da Krajišnik bude pušten na slobodu navodeći da je pokazao spremnost na rehabilitaciju.

"Krajišnik prihvata presudu Tribunala i svoju odgovornost za nasilno preseljenje nesrpskog stanovništva s područja RS-a. Također, iskazao je želju da pomogne pomirenju među narodima u BiH", navodi se u odluci predsjednika Haškog tribunala.