Ulazak Hrvatske u EU
0

Na referendumu u BiH glasalo oko 6.100 birača

Sarajevo-x.com
Biračko mjesto u Sarajevu (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Biračko mjesto u Sarajevu (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
U 19 sati zatvorena su sva 24 biračka mjesta u BiH na kojima su birači referendumom odlučivali o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji, a prvi rezultati referenduma očekuju se od 20 sati, izjavila je Feni koordinatorica za provedbu referenduma o pristupanju RH EU u BiH Marijana Mikulić.

Nešto prije 19 sati, kako je kazala Mikulić, evidentirano je oko 6.100 birača.

U Sarajevu je na referendum izašlo njih 1.255, u Mostaru oko 3.900, u Banjoj Luci 340 i u Tuzli oko 600 birača.

Glasanje je na svim biračkim mjestima proteklo mirno, bez incidenata. Inače, pravo sudjelovanja na referendumu imala su 263 703 hrvatska državljana s prebivalištem na području BiH.

Kako javlja Hina, na drugom referendumu u hrvatskoj povijesti moglo je glasati nešto više od 4,5 miliona birača.

Za odluku o udruživanju Hrvatske s EU potrebno je da od ukupnog broja birača koji su pristupili referendumu najmanje 50 posto plus jedan birač glasuju valjanim zaokruživanjem odgovora "za".

Bude li ishod referenduma pozitivan, Republika Hrvatska će 1. jula 2013. postati punopravna članica Evropske unije, nakon što Hrvatski sabor i parlamenti 27 država članica ratificiraju Pristupni ugovor.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) će od 20 sati započeti s objavom nepotpunih privremenih rezultata koje će ažurirati svakih deset minuta, a u 22 sata DIP će objaviti nepotpune privremene rezultate državnog referenduma, a očekuje se da će se ti podaci temeljiti na oko 98 posto obrađenih listića.

Konačni službeni rezultati referenduma bit će poznati nakon što isteknu rokovi za prigovore i žalbe.