BiH
7

Na radnom sastanku Fiskalnog vijeća razgovarano o pismu namjere MMF-u

SRNA
Vjekoslav Bevanda (Foto: Klix.ba)
Vjekoslav Bevanda (Foto: Klix.ba)
Na današnjem radnom sastanku Fiskalnog vijeća BiH razmijenjene su informacije o revidiranom pismu namjere Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), na čiji sadržaj postoje određena sporenja iz entiteta, rekao je predsjedavajući Fiskalnog vijeća Vjekoslav Bevanda.

"Savjetodavna grupa je sa predstavnicima MMF-a sinoć do kasno radila i još ima nekih sporenja iz entiteta o sadržaju pisma namjere. Stavovi su približeni o mnogim pitanjima, ali ima i dalje sporenja o nekim stavkama iz pisma namjere, pa smo ostavili određeno vrijeme da to bude usaglašeno sa, prvenstveno, predstavnicima entitetskih vlasti", pojasnio je Bevanda na konferenciji za novinare, ne navodeći o kojim je konkretno sporenjima riječ.

On je dodao da je Fiskalno vijeće BiH danas u Sarajevu održao radni sastanak, jer za održavanje redovne sjednice nije bilo kvoruma zato što su, iz opravdanih razloga, bili odsutni predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar finansija RS Zoran Tegeltija.

Bevanda je najavio da će bilateralni razgovori sa predstavnicima entitetskih vlasti i BiH biti nastavljeni večeras i sutra i da će biti sve dogovoreno.

"Nadam se skorom održavanju sjednice Fiskalnog vijeća BiH i usvajanju pisma namjere. Nema većih sporenja na nivou BiH, tako da očekujem da ćemo u narednih nekoliko dana obezbijediti kvorum i izjasniti se o pismu namjere", rekao je Bevanda.

On očekuje da će svi završiti ono što im je obaveza iz pisma namjere ako žele da BiH koristi narednu tranšu MMF-a od 56,4 miliona KM, koja bi trebalo da bude odobrena posljednjeg radnog dana MMF-a u ovoj godini, a to je 20. decembar.

Bevanda je napomenuo da sa predstavnicima MMF-a nije razgovarano o eventualnom produžavanju aranžmana i povećanju tranši.

Govoreći o zaduženosti BiH, on je naveo da će se morati dokazati efektivnost svakog kreditnog zaduženja da bi bila otvarena nova kreditna zaduženja.

"Bez saglasnosti Parlamentarne skupštine BiH nema novih zaduživanja", rekao je Bevanda.