BiH
20

Na putu ka obećanoj Njemačkoj: Hiljade izbjeglica noć provode pod vedrim nebom

Piše: E. M.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Vukovarsko-srijemskoj županiji u protekla dva dana stiglo je više hiljada izbjeglica koji su preko graničnog prijelaza Šid između Srbije i Hrvatske stigli u hrvatski Tovarnik odakle žele nastaviti put ka boljoj budućnosti.

Brojni problemi, ali i obećanja o obećanoj Njemačkoj natjerali su izbjeglice iz Sirije, Palestine, Iraka, Afganistana i drugih istočnih zemalja da pješače hiljade kilometara prema zemlji u kojoj očekuju da će izgraditi bolju budućnost za sebe i svoju djecu. Ekipa Klixa je danas bila u Tovarniku gdje smo zabilježili odlaske i dolaske izbjeglica, radost kada dođe autobus koji će ih povesti negdje, a gdje ni oni ne znaju. Ali idu dalje i ne odustaju.

Granični prijelaz Šid kao i svi drugi prijelazi između Srbije i Hrvatske, ali i Hrvatske i Slovenije i Mađarske, danas su bili zatvoreni, a izbjeglice koje su iz sata u sat stizale u Tovarnik nisu se primijetile u centru grada.

Nakon što su boravili na Željezničkoj stanici u Tovarniku, po naredbi policije, s obzirom da je zatvoren željeznički saobraćaj zbog čega dnevno samo po jedan ili nijedan voz ih odveze do druge lokacije, izbjeglice su se smjestile u ulici Ivana Burika koja vodi prema željezničkoj stanici.

Kolone reportažnih vozila svjetskih agencija i medijskih kuća već nekoliko dana se nalaze u Tovarniku odakle izvještavaju o izbjegličkoj krizi u Hrvatskoj.

Hiljade mladića danas je s osmjehom na licu stajalo u redu za autobuse koji su ih odvezli na neko bolje mjesto, odakle će imati veće šanse da nastave putovati ka boljoj budućnosti.

Najveći strah ovim ljudima je policija. Humanitarka iz Češke Republike je istakla da pri susretu sa izbjeglicama koje dolaze u Tovarnik odgovara na mnoga pitanja, a najčešće je: "Da li je ovdje dobra ili loša policija? Smijemo li proći?"

O tome da im je stalo da na fin način napuste zemlju u kojoj se zadrže po nekoliko dana, izbjeglice su pokazale tako što su se organizovale i za veoma kratko vrijeme u potpunosti očistile zelene površine koje su proteklih dana zaprljali otpadom.

Autobusi danas u Tovarniku nisu bili čest prizor, a njihov dolazak, iako rijedak, izmamio je osmjehe, ali i suze na licima izbjeglica.

Oni najsretniji danas su imali priliku da se odvezu iz Tovarnika, ali veliki broj njih će noć provesti na cesti, sa svojim porodicama, a još mnogo ih treba tek doći i u Tovarniku planirati nove korake naprijed.