RK "Bosna"
0

Na protestu u Zenici i danas intervenisala Hitna pomoć

Sarajevo-x.com
Protest u Zenici (Foto: M. Pivić)
Foto: M. Pivić
Ispred Robne kuće "Bosna" u Zenici i danas su nastavljeni protesti u znak podrške obespravljenim radnicima koji su od ponedjeljaka zaključani u ovom objektu.

"Tražili smo da se radnicima uključi struja, te da se radnici u Robnoj kući mogu mijenjati za vrijeme protesta odnosno da izlaze i ulaze u objekat. No, radnice su odbile napustiti Robnu kuću i kazale su da će ostati tamo dok ne umru ili se njihovi zahtjevi ne ispune", kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com Muhamed Pivić, aktivista Udruženja “Akcija građana”, dodajući da je i tokom današnjih protesta intervenisala Hitna pomoć jer je jednoj od radnica pozlilo.

Prema njegovim riječima Udruženje kontaktira i sa Srđanom Dizdarevićem, predsjednikom Helsinškog komiteta u Bosni i Hercegovini, koji će uputiti pismo Miralemu Galijaševiću, premijeru Zeničko-dobojskog kantona, te Huseinu Smajloviću, načelniku Općine Zenica, da se uključe u pregovore oko ispunjenja zahtjeva obespravljenih radnika.

"Prostesti će se održavati svaki dan dok se radnicima ne isplate plate, doprinosi i otpremnina, a u utorak u 12 sati u znak podrške radnicima u Zenici, i radnici iz Bihaća će organizovati protest", kazao je Pivić.

Podsjećamo, RK "Bosna", čiji je pravni nasljednik bila Robna kuća "Beograd", prodata je firmi VF Komerc iz Sarajeva. Međutim, radnicima nisu isplaćane otpremnine niti plate, a za 106 radnika nije uvezan ni radni staž za period od šest do deset godina.