Postao načelnik sa 97 glasova
65

Na proteklim izborima mnogi kandidati nisu glasali ni sami za sebe

Piše: J. Hadžiahmetović
Jučer je Centralna izborna komisija BiH objavila utvrđene rezulate proteklih Lokalnih izbora. U nekim općinama u BiH, za poziciju načelnika bilo je potrebno nešto manje od 100 glasova. Uvjerljivo najviše glasova za vijeće dobila je Edina Abdić iz DNZ-a u Velikoj Kladuši.

Kandidat za načelnika Općine Istočni Drvar Milovan Mihajlović sa 114 glasova osvojio je načelničku poziciju. Slična situacija je i u Općini Kupres u RS-u, gdje je kandidat za načelnika Risto Milišić iz SNSD-a sa 163 glasa pobijedio svog protivkandidata Milana Milišića iz PDP-a, koji je imao 112 glasova.

Kandidat Saveza za bolju budućnost za načelnika Općine Trnovo Milenko Vitković dobio je samo četiri glasa od 3.587 glasača koliko ih je registrovano. S druge strane, Miroslav Mavrak iz DP-a je zahvaljujući 97 glasova postao novi načelnik Općine Istočni Mostar. Mavrak je imao šest glasova više u odnosu na svog protivkandidata Radovana Palavestru.

U Neumu je bio samo jedan kandidat za načelnika ove bh. primorske općine, sadašnji načelnik Živko Matuško, koji je potvrdio svoj mandat i za naredne četiri godine.

U opštini Osmaci, gdje je ukupan broj glasača bio 3.791, kandidat za načelnika Rajko Bošković iz Nove socijalističke partije dobio je samo jedan glas.

Iako mu je prije izbora poništena ovjera, nezavisni kandidat za načelnika Općine Zenica Mirad Hadžihmetović ipak je dobio šest glasova, četiri putem pošte i dva od glasača u odsustvu.

Što se općinskih vijeća tiče, bilo je i onih koji nisu dobili nijedan glas na proteklim Lokalnim izborima.

Uvjerljivo najviše glasova za općinsko vijeće dobila je Edina Abdić iz DNZ-a. Za nju je glasalo 8086 građana Velike Kladuše.

Kandidat za općinsko vijeće Općine Krupa na Uni Predrag Ćopić nije dobio nijedan glas, kao ni Alija Melić, Samir Buhić, kandidati Stranke za BiH za Općinsko vijeće Bosanske Dubice.

Bez glasova su ostali i Dejan Tešć, Milomir Kojadinović i Vitko Vasilić, kandidati Srpske radikalne stranke za Općinsko vijeće Općine Brod.

Marijan Jularić u ime koalicije HSS-NHI nije dobio nijedan glas za Općinsko vijeće Vukosavlja, kao ni Klaudija Miličević i Anto Lepan, kandidati Narodne stranke Radom za boljitak za Općinsko vijeće Općine Pelagićevo. U istoj općini, kandidati Demokratske partije Branko Nestorović, Mileva Sajlović i Dušanka Pavković također nisu dobili nijedan glas.

Kandidat SRS-a Stanko Berić iz Čelinca također je na izborima prošao bez ijednog glasa. Isto su prošli i nezavisni kandidati Nemanja Stefanović i Žarko Urošević za Općinsko vijeće Doboja.

Nijedan glas nije dobio ni Jovo Blagojević, kandidat SNSD-a za OV Maglaja. Glasove nisu dobili ni Zoran Božić i Sabrija Zejnilović, kandidati BNS-a u Lukavcu. Kandidati Reformske stranke i njihovi predstavnici Ranka Jović i Saša Kojić u Općini Lopare nisu dobili nijedan glas svojih sugrađana. Kandidati iste stranke za OV Ugljevika Gordana i Miladin Tanacković te Božidar Knežević prošli su također bez glasova. U istoj općini Gordana Gajić i Slavko Pavlović iu SDU BiH nisu dobili nijedan glas.

Nekoliko kandidata Partije ujedinjenih penzionera za Općinsko vijeće Ugljevika nije dobilo glasove na proteklim izborima. Ista situacija je i sa SDP-ovim kandidatima za OV Istočnog Drvara. U ovoj općini nisu se proslavili ni kandidati PDP-a. I tri kandidata Stranke za BiH u Općini Kneževo nisu dobila nijedan glas. Kandidatkinja Zavičajnih socijaldemokrata Mile Marčete Ilinka Asentić za OV Zavidovići također nije dobila nijedan glas.

Tu su i nezavisni kandidat u Živinicima Rifat Zenunović, Nurif Herić (Kalesija), kandidati LDS-a, BNS-a, SNS-a za OV Osmaci, kandidati BOSS-a i BPS-a za OV Sapna, nezavisni kandidati Đorđe Vasiljević, Darko Todorović i Marko Ristić iz Zvornika...

U Donjem Vakufu Hedina Mustafica iz Stranke penzionera nije dobila nijedan glas, kao ni Ramiz Berković, kandidat Demokratske stranke invalida BiH za OV Kladnja. Od pet kandidata Narodne stranke Radom za Boljitak za OV Šekovići samo je jedan kandidat dobio glas.

Tri kandidata Ekološke partije RS za OV Srebrenice takđer su ostali bez ijednog glasa, kao i Dario Grubiša (LDS Bratunac), Emir Vele (BOSS Gornji Vakuf), MIlan Popović i Olga Bilinac (SDU Istočna Ilidža), Kasim Ligata (BPS Pale u FBiH), nezavisni kandidati Ante Rašić i Josip Jurčić iz Gruda, Fata Šemić iz Nevesinja, Milena Bubarić (SDU Goražde), Mirjana Borojević (NDS Kostajnica)...

Postavlja se pitanje da li su gore navedeni kandidati izašli na izbore, ako jesu, za sebe sigurno nisu glasali.