BiH
0

Na proljeće započinje izgradnja Instituta za zootehniku na Kupresu

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Početak radova na izgradnji Agronomskog Instituta za zootehniku predviđenog u Kupresu bi trebao početi u proljeće 2016. godine, potvrdio je za Fenu zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Jozo Bagarić.

Kao jedan od stručnih realizatora u razvoju ovog projekta Bagarić je kazao kako su radovi i opremanje instituta trebali biti izvršeni ove godine, međutim projekt je u određenom vremenskom zaostatku ali, kako kaže, ide se prema završetku.

Po Bagarićevim riječima, u novembru ove godine zatvorena je procedura za prijavu na konkurs za izbor najpovoljnijeg ponuđača za isporuku opreme za laboratorij koji bi bio sastavni dio Instituta za zootehniku u Kupresu.

"U toku je procedura za izbor izvođača radova na sanaciji objekata i uređenju ekonomskog dvorišta ovoga instituta“, kazao je Bagarić. Dodao je kako je za spomenuti projekt Republika Hrvatska izdvojila je 1 000.000 kuna (250.000 KM),od čega će 600.000 kuna (150.000 KM) biti utrošeno na objekte, a 400.000 kuna (100.000 KM) za laboratorij Instituta.

"Nadam se kako će i VladaLiv anjskog kantona izdvojiti značajnija sredstava kako bi se izvršila nabavka ostalih potrepština i opreme kako bi Centar za reprodukciju u stočarstvu kao podjedinica Instituta za zootehniku u idućoj godini započeo sa zapošljavanjem stručnog osoblja i planiranim aktivnostima", istakao je Bagarić.

Uz to je nadodao da bi za početak to značilo zapošljavanje voditelja Centra i dvije stručne saradničke osobe.

"Pošto u Federaciji BiH nema ovakvog centra, uslijedila bi inicijativa na formiranju Centra za reprodukciju u stočarstvu Federacije Bosne i Hercegovine, što je konačni cilj ovoga projekta", naglasio je Bagarić.

U cjelokupnom projektu Zavoda za hranu i veterinarstvo Livanjskog kantona predviđena je izgradnje ostalih podjedinica poput laboratorija za hranu i veterinarstvo što bi se trebalo graditi u Tomislavgradu i zavoda za poljoprivredu u Livnu.

"To je obaveza Vlade Livanjskog kantona i općina Tomislavgrad i Livno te je za očekivati realizaciju aktivnosti na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, odnosno prijenos općinskih zemljišta na Zavod za hranu i veterinarstvo kantona", istaknuo je Bagarić.

Ukoliko bi došlo do izvršenja tih obaveza općina, Bagarić najavljuje hitno uređenje projektne dokumentacije, pripremanja Investicijskog programa za ove podjedinice te na koncu i početak gradnje tih objekata.

"To su osnove pretpostavke na temelju kojih se može aplicirati i računati na sredstva od donatora i pretpristupnih fondova", kazao je Bagarić.

Naime, osvrnuvši se na sami projekt Sveučilišnog Instituta za zootehniku u Kupresu, Bagarić je prenio da bi on sadržavao četiri osnovne jedinice i djelatnosti počevši od odjela znanstveno-istraživačkih poslova, kontrolno-laboratorijskog nadzora, uzgojno selekcijskog rada-Centar za reprodukciju u stočarstvu te Odjel za Stručno-savjetodavni rad.

"Objekti i prostori su zajednički, a sam Centar za reprodukciju je odjel na koji se vezuju ostali odjeli", istaknuo je Bagarić.