BiH
0

Na proljeće nastavak izgradnje mosta ALU - Radićeva

Sarajevo-x.com
Posebno je bilo riječi o tehničkim detaljima (Foto: Općina Centar)
Posebno je bilo riječi o tehničkim detaljima (Foto: Općina Centar)
U sarajevskoj Općini Centar, koja je investitor projekta izgradnje pješačkog mosta Radićeva - Akademija likovnih umjetnosti, održan je sastanak predstavnika Općine sa izvođačima radova, nadzorom projekta te autorima nagrađenog idejnog projekta, na osnovu kojeg je urađen glavni izvedbeni projekt izgradnje pješačke komunikacije između dvije obale Miljacke.

Razgovarano je o nastavku izgradnje pješačkog mosta, u što je Općina uložila oko dva miliona KM, a čiji je završetak planiran u aprilu ove godine. Posebno je bilo riječi o tehničkim detaljima vezanim za oblogu mosta, hidroizolaciju, odvod oborinskih voda... Kako je predviđeno projektom, širina mosta je na početku i kraju četiri metra, a u sredini osam metara. Također je planirano postavljanje metalnog rukohvata i ograde od ojačanog stakla te će po gazištima i krovu mosta biti postavljene aluminijske ploče – talpe. Predviđeno je postavljanje LED rasvjete u rukohvatu ograde, u aluminijskim pločama na luku mosta te u podu na početku i kraju mosta.

U dosadašnjem toku radova građevinska firma ŽGP iz Sarajeva je završila betoniranje armiranobetonskih stubova za nosače mosta na koje će biti postavljena čelična konstrukcija te je okončano izmještanje priključaka komunalne infrastrukture. Firma Divel iz Zenice u svojim pogonima pravi čeličnu konstrukciju mosta čije je postavljanje planirano sa poboljšanjem vremenskih prilika, odnosno na proljeće ove godine, čime je planiran nastavak radova na ovom objektu.