BiH
0

Na privremenom biračkom spisku u Srebrenici 10.500 birača

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na privremenom biračkom spisku koji je Centralna izborna komisija /CIK/ BiH dostavila opštini Srebrenica nalazi se oko 10.500 redovnih birača, rekla je Srni portparol CIK-a Maksida Pirić.

Pirić je navela da je na dan raspisivanja lokalnih izbora 4. maja CIK objavio odluku o broju birača po izbornim jedinicama. "U toj odluci u Izbornoj jedinici Srebrenica na dan raspisivanja izbora bilo je upisano 12.916 birača, navela je Pirić.

Ona je podsjetila da je početkom maja u sve općine i gradove u BiH dostavljen privremeni birački spisak koje su nadležne izborne komisije trebale javno da izlože kako bi birači u izbornim jedinicama mogli da provjere da li se nalaze na spisku i da, ukoliko ih nema, u centru za birački spisak u istoj izbornoj jedinice provjere zašto ih nema.

Na privremenom biračkom spisku koji je dostavljen općinama nalaze se samo redovni birači, a ne i birači koji imaju neki poseban status, kao što je status raseljene osobe, izbjeglog lica, birača koji glasa putem pošte i drugo.

"Na privremenom biračkom spisku koji je dostavljen u Srebrenicu nalazi se oko 10.500 birača i to su redovni birači i zato je taj broj manji u odnosu na broj birača koji smo objavili na dan raspisivanja izbora. Ta odluka je svima dostupna", istakla je Pirić.

Srpske političke stranke iz Srebrenice tvrde da Centralna izborna komisija BiH učestvuje u pripremljenoj izbornoj prevari u ovoj općini.

Navodeći da je CIK u posljednja četiri mjeseca sa biračkog spiska u Srebrenici "izbrisao" gotovo 2.500 ljudi, uglavnom Srba, srpski predstavnici tvrde da posjeduju brojne dokaze o nezapamćenom izbornom inženjeringu kojim se, kako kažu, pokušava obezbijediti pobjeda Ćamila Durakovića za načelnika Srebrenice.