20.04.2012. u 07:30

Na popisu stanovništva 2013. bit će angažirano više od 20.000 ljudi

Popis stanovništva, prvi nakon rata, odnosno nakon 1991. godine u BiH bit će sproveden od 1. do 15. aprila naredne godine. Prvi rezultati bi trebali biti poznati nakon 90 dana od dana završetka popisa, dok će konačni rezultati biti poznati do kraja 2015. Zakonom o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Bosni i Hercegovini utvrđeno je da će nas sve skupa koštati minimalno 42.625.603 KM. Međutim, u Agenciji za statistiku BiH kažu da se već sada vidi da će taj iznos biti veći.

Na popisu stanovništva 2013. bit će angažirano više od 20.000 ljudi

Foto: Davorin Sekulić/Arhiv/Klix.ba

"U odnosu na navedenu procjenu mi smo, zbog utjecaja stope inflacije u odnosu na razdoblje kada je Zakon pripreman, uočili potrebu za određenim korekcijama u budžetu. Po završetku probnog popisa uradit ćemo detaljnu analizu i potrebne dodatne korekcije ovisno od stope inflacije i donatorskih sredstava", rekao je za Klix.ba Zdenko Milinović, direktor Agencije.

Novac za ovu namjenu osigurat će se iz državnog, entitetskih i budžeta Distrikta Brčko, kao i eventualnih međunarodnih donacija i drugih izvora. Uslučaju osiguranja donatorskih sredstava budžet će, na godišnjoj razini, biti umanjen za iznos tih sredstava.

Pored zaposlenika u institucijama koje se bave statistikom, na popisu će biti angažirano još 21.000 popisivača, 2.800 instruktora na terenu, 750 članova općinskih popisnih komisija te od 250 do 300 saradnika na pripremi i obradi materijala.

"Namjera je za ovaj posao angažirati nezaposlene osobe i studente, a poziv za njih će biti javni, dok će kriterije za njih definirati statističke institucije. U konačnici odabir osoblja će vršiti predstavnici lokalne samouprave. Sadašnja procjena je da će popisivači zaraditi od 450 do 650 KM, što zavisi od obima posla koji će obavljati", rekao je Milinović.

Predviđeno je da se probni popis provede od 1.do 15. septembra, ove godine. Probni popis provodi se na uzorku od 60 popisnih krugova, 33 u Federaciji BiH, 21 popisni krug u Republici Srpskoj i šest u Brčko distriktu BiH.

"U probnom popisu nije moguće testirati kompletnu organizaciju popisa. Između ostalog u probnom popisu ne organizira se prethodno popisivanje za neke kategorije stanovništva kao što je to slučaj u pravom popisu. Misli se, prije svega, na osobe koje imaju uobičajno mjesto stanovanja u BiH, a u momentu popisa će biti odsutne iz mjesta stanovanja. To su vojne osobe, osobe na izdržavanju kazne, članovi diplomatsko – konzularnih predstavništava i diplomatsko osoblje u međunarodnim organizacijama i institucijama", pojašnjava Milinović.

Probni popis će koštati do 200.000 KM. Kada je u pitanju samo štampanje popisnih listića, za taj dio posla će biti odabrana firma na međunarodnom tenderu.
(Klix.ba)


Komentari na članak - Ukupno: 85
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Klix.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Klix.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Klix.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Da biste mogli komentarisati ovaj članak, potrebno je da budete registrovani član Klix.ba portala. Ukoliko ste već registrovani na našem forumu, možete koristiti iste pristupne podatke.


Top komentari
 

kako da ja upadnem u ove popisivace? meni je sve dovoljno

 

E j b g
Usto jutros u 6 da napisem prvi komentar, i ja odem da jedem a vi objavite vijest :(

Svi komentari
 

@:-:

bošnjak je naziv za stanovnike bosne a zbog raznih okupatora ljudi su to zaboravili i zbog ovih dobrih komšija koji im nisu dali da se tako nazivaju.

 

GIup si. Umjesto što provodiš vrijeme na Klixu bolje ti je uzmi knjigu u šake i nauči šta o vlastitoj državi. Sramota je ne znat osnovne stvari.

 

@Xampp
ti bi najrađe da Bosna ima ovakvu zastavu:
http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSPJnrTJDZUtNz2oLyDU-uqQJPGM0GsZh5R9OOOxlm8nitNsk29eg

 

@echo: Drugim riječima zanemarimo vlastitu historiju da bi se dodvoravali Srbima i Hrvatima. To je, uglavnom, vaše rezonovanje. I pokazuje sav jad i bijedu u kojoj se Bošnjaci nalaze. Zašto Srbi i... Pročitaj više

 

@Xampp
Moraš da shvatiš da Bosna više nije kraljevina i da je danas totalno druga država (druga vremena, drugi narodi, druga Europa). Tako da ne možeš reći da si Bošnjak i očekivati jedinstvenu "novu" Bosnu i Hercegovinu.

 

I, da završim, ovdje imaš poprilično finu diskusiju na temu popisa, zaključana je (iz samo moderatorima poznatog razloga) ali imaš šta, za početak, pročitat:

http://bit.ly/IccmLw

 

Da dodam da ti je izjava "blokiranje napretka i svih za državu vitalnih odluka, vraćanje nadležnosti na entitete" apsurdna.
Znaš li ti uopšte kako se glasa u BiH?

 

Ti meni pričaš o argumentima, a ne poznaješ historiju vlastite države?

Argument ti je naveden samo ga ne prihvataš (jer nije u skladu sa tvojim svjetonazorom). Ako Srbi danas rasturaju državu... Pročitaj više

 

@Xampp
Vidi se ko je glup. Kakve veze ima genocid u Srebrenici ako sada bude više Srba od Bosanaca? To misliš da će odjednom oni dobiti pravo da izbrišu historiju?

Smiješan si. Nemaš primjere i argumente pa lupaš gluposti

 

Vidiš jarane, to je tužno. Za tebe (vas) je Bošnjak znak podjele. To je za plakat bolan. Za tebe je narod koji stoljećima nastanjuje Bosnu zapravo narod koji je dijeli. E moj Bože kakvih sve gIuposti... Pročitaj više

prikaži više komentara

Najbolji odgovor na terorističke napade u Parizu je:

FACEBOOK PREPORUKE