Mustafa Mujezinović
0

"Na pomolu novi opći kolektivni ugovor u FBiH"

FENA
Mustafa Mujezinović
Mustafa Mujezinović
Federalni premijer Mustafa Mujezinović nakon današnjeg sastanka članova Vlade FBiH s predstavnicima Udruženja poslodavaca FBiH i Saveza samostalnih sindikata BiH, održanog u sjedištu ArcelorMittal Zenica izjavio je da su “poslodavci i sindikalci postigli određene dogovore o Općem kolektivnom ugovoru".

“Jedan od važnih problema koji se javi kada dođe kriza, jesu odnosi poslodavaca i sindikata. Redovni sastanci na kojim se razgovara o ovoj temi trebaju u konačnici doprinijeti stvaranju novog usaglašenog Općeg kolekivnog ugovora, povoljnog za radnike, ali i poslodavce”, izjavio je premijer Mujezinović, koji je potvrdio da je sastanak održan u zeničkoj kompaniji iz razloga,što je ona bila inicijator pokretanja pitanja kolektivnog ugovora.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Nihad Imamović rekao je da bi najkasnije za četiri mjeseca trebalo doći do usaglašavanja stavova o kolektivnom ugovoru koji opterećuje privredu.

“Neće biti diranja prava radnika u kolektivnom ugovoru. Nakon toga ćemo ići prema granskim kolektivnim ugovorima i sve bi to trebalo biti vrlo brzo okončano”, izjavio je Imamović.

Za Ismeta Bajramovića, predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH, najvažnije je, da novim Općim kolektivnim ugovorom neće dirati dostignuta prava radnika.

“Radnici najviše osjećaju krizu. Ako igdje ima razumijevanja radnika za situaciju u privredi, onda je to u ArcelorMittal Zenica, gdje na radnom mjestu gdje su radila tri radnika, zbog uvođenja odluke o čekanju posla, danas radi jedan čovjek. Nemamo ništa protiv da se ukine 0,6 posto koliko je za svaku godinu radnog staža ali, neka se to ubaci u platu. Nek se sve zove plata, a u startu nek se ostalo ukine », rekao je Bajramović.

Premijer Mujezinović ocijenio je da nije suština pregovora da se nađe formula, a da se ništa ne promijeni. “Ako nema novih projekata, novih investicija, onda ćemo imati samo veće probleme u oblasti pravnoradnog zakonodavstva. Tada nijedna strana neće biti u mogućnosti da popusti. Jedini izlaz je plan koji smo napravili, a to je da otvorimo nova gradilišta. Naredna, 2011. trebala bi biti godina velikog privrednog oporavka”, izjavio je danas u Zenici, Mustafa Mujezinović, premijer FBiH.