BiH
0

Na području Srebrenice više od 40 klizišta

FENA
Na području Srebrenice aktivirano je više od 40 klizišta i to na području mjesnih zajednica Skelani, Sućeska i Kostolomci.

"Od republičke zaštite tražit ćemo određena sredstva za dezinfekciju u poplavljenim područjima i kad dobijemo ta sredstva izaći ćemo na teren i izvršiti nužnu dezinfekciju", izjavio je za Agenciju Fena Cvijetin Maksimović iz Civilne zaštite općine Srebrenica.

Naglašava da je pristiglo puno zahtjeva građana za pomoć u saniranju šteta, dok će osnovni prioritet biti stavljanje u funkciju lokalnih puteva.

Na području MZ Skenderovići je veliki broj klizišta na lokalnom putu, zbog čeka je blokiran put za Štozersko. Također blokirani su lokalni putevi i u MZ Crvica, Potočari i Sase.

U pojedinim mjestima stanovnici na području Srebrenice imaju vodu, a iz komunalnog preduzeća upozoravaju građane da prokuhaju vodu za piće.

"Nismo radili analizu vode i ne znam je li ispravna za piće. Tokom dana građani će biti informisani da li je voda ispravna. Zbog teške situacije u komunalnom preduzeću, naselje Dugo Polje i Plavi most su bez vode, kao i Skelani", kazao je za Fenu v.d. direktora Komunalnog preduzeća Polet Srebrenica Hakija Meholjić.

Crveni krst općine Srebrenica pokrenuo je akciju pomoći ugroženom stanovništvu u poplavljenim područjima.

"Pristigla je određena količina pomoći za osobe koje su u poplavljenim područjima. Jednu količinu smo podijelili i molim stanovništvo da pomogne ugroženim naseljima", kazala je sekretarka Crvenog krsta općine Srebrenica Snežana Simunčević.

Na području općine Srebrenica jutros je počelo redovno odvijanje nastave u osnovnim školama i Srednjoškolskom centru, osim područne osnovne škole u Sućeski zbog odrona.

U Domu zdravlja Srebrenica nema povećanja broja pacijenata i sve je pod kontrolom, kazali su u ovoj ustanovi.

Općinski štab za zaštitu i spašavanje u vanrednim situacijama općine Srebrenica obavijestio je građane Srebrenice koji su pogođeni poplavama i kojima treba da se izvrši dezinfekcija objekata i dvorišta koje su očistili od plavnih nanosa, da se mogu obratiti higensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja u Srebrenici kako bi ekipe izašle na teren, te izvršile dezinfekciju prijavljenih prostora-dvorišta.