BiH
0

Na području KS-a 253 slučaja nasilja u porodici

FENA
U Sarajevu je danas otvorena dvodnevna radionica o prevenciji, zaštiti i borbi protiv nasilja u porodici, namijenjena pripadnicima policije Kantona Sarajevo.

Radionica se održava u organizaciji Fondacije lokalne demokratije, a u okviru projekta "Implementacija Programa rada koordinacionog tijela u prevenciji, zaštiti i borbi protiv nasilja u porodici u Kantonu Sarajevo". Svrha koordinacionog tijela jeste usaglašavanje metoda rada i unapređenje međusobne saradnje svih aktera koji se bave pitanjem nasilja u porodici.

Projekt ima za cilj uvođenje sistemske pomoći žrtvama nasilja, što podrazumijeva socijalnu, medicinsku i psihološku pomoć te podizanje svijesti javnosti o problemu nasilja u porodici kao javnog problema u kojem svi moramo učestvovati.

Osnove nasilja u porodici, njegove uzroke i posljedice, odnos prema nasilniku te sva prava žrtve nasilja učesnicima radionice predočit će menadžerica "Sigurne kuće" Nasiha Omanović, direktorica JU Kantonalni centar za socijalni rad Mirsada Poturković te neuropsihijatar primarijus dr. Emina Kapetanović-Bunar.

Koordinatorica za problematiku nasilja u porodici MUPKS-a Suvada Kuldija navodi kako su za prva četiri mjeseca ove godine registrirana 253 prijavljena slučaja nasilja u porodici, upozorene su 124 osobe za nasilje u porodici, dok su nadležnom kantonalnom tužilaštvu podnesena 94 izvještaja.

To, prema njenim riječima, predstavlja povećanje prijavljenih slučajeva nasilja u odnosu na isti period prošle godine. Kuldija upozorava kako je to rezultat i podizanja javne svijesti o nasilju u porodici kao krivičnom djelu, a ne privatnom problemu.

U 2005. registrirano je 970 slučajeva nasilja u porodici, od čega su u samo četiri slučaja žrtve bili muškarci.

Krivičnim zakonom za nasilje u porodici predviđene su od novčanih do kazne zatvora u trajanju do jedne godine. Međutim, u specifičnim slučajevima, u zavisnosti od stepena povreda žrtve, kazna zatvora može biti i duža.