Safet Kešo
0

Na području Kantona Sarajevo nema nelegalnih fakulteta

FENA
Na prostoru Kantona Sarajevo nema nelegalnih fakulteta, izjavio je za Fenu ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Safet Kešo.

Tačan broj privatnih fakulteta na području FBiH nije poznat. Kešo smatra da se ti podaci mogu dobiti od Ministarstva obrazovanja FBiH, jer je ono iniciralo da mu se podaci o broju privatnih fakulteta dostave putem kantonalnih ministarstava obrazovanja.

Kantonalni ministar obrazovanja naglašava da svi privatni fakulteti nisu i nelegalni.

«Privatni fakulteti koji su registrirani u skladu sa zakonskim propisima mogu 'na tržištu visokog obrazovanja' raditi ravnopravno kao i javne ustanove, s tim što posluju na drukčijim principima», kazao je.

Poznato je da se javne ustanove finansiraju, većinom, iz javnog budžeta, uz pravo da stječu i vlastita sredstva, dok ustanove iz oblasti visokog obrazovanja mogu formirati domaće i strane pravne i fizičke osobe, u različitim oblicima svojine. Sredstva uglavnom stječu putem vlastitih aktivnosti, uz klasičan komercijalni pristup.

«Oni koji imaju regularnu registraciju, rade apsolutno po zakonu i imaju ravnopravan status», riječi su ministra Keše.

Spomenuo je slučaj Internacionalnog univerziteta «Philip Noel-Baker», koji je na području Kantona Sarajevo jedno vrijeme radio bez formalnopravnog pokrića. Problem je "priveden kraju kada je taj univerzitet početkom godine dobio konačno rješenje za početak legalnog rada".

Kešo naglašava da ne zna kako će taj univerzitet registrirati svoj prethodni period.

«To je pitanje za njih. U svakom slučaju, potpuno je poznat datum kada su oni dobili rješenje za početak rada», naglasio je.