BiH
0

Na području Brčkog uhapšen Senad Pekić osumnjičen za ratni zločin

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Po nalogu tužioca Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici Policije Brčko Distrikta BiH, na području Brčkog lišili su slobode osumnjičenog Senada Pekića zv. "Bula", rođenog 05. januara 1961. godine u Brčkom, državljanina BiH.

Navedeni osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je kao pripadnik 108. brigade HVO-a, u mjesecu rujnu 1992. godine, prilikom napada na selo Bukvik, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba i ratnih zarobljenika.

On je osumnjičen da je, kao pripadnik 5. satnije 1. bataljona 108. brigade HVO-a Bosanska Posavina, u vrijeme trajanja napada 108. brigade HVO, na selo Bukvik, zajedno sa nekoliko pripadnika HVO-a, počinio ubojstvo dva zarobljenika srpske nacionalnosti, Radić Gojka i Radić Cvjetina.

Osumnjičeni Pekić tereti se da je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Nakon lišenja slobode, policijske snage Brčko Distrikta BiH će osumnjičenog sprovesti na ispitivanje tužiocu Tužilaštva BiH, koji će nakon ispitivanja osumnjičenog donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane, sukladno zakonu.

Tužilaštvo BiH će u suradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu - SIPA, Policijom Brčko Distrikta BiH i MUP-om RS-a nastaviti daljnju istragu u cilju utvrđivanja kaznene odgovornosti za ubojstva oko 50 civila srpske nacionalnosti u mjestu Bukvik, 1992. godine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.