Ususret zimskoj sezoni
0

Na planinama u BiH bolja i sadržajnija ponuda, ali i veće cijene

Piše: Aida Džaferović
Jahorina
Jahorina
Planine u BiH iz godine u godinu postaju sve poželjnija turistička destinacija domaćih i stranih turista. Zbog toga ski centri u BiH nastoje ponudu podići na viši nivo i svake sezone posjetiocima ponuditi nešto novo.

Nakon protekle sezone, čijem uspjehu su doprinijele obilne snježne padavine, planine Jahorina, Bjelašnica, Igman i Vlašić ove će godine godine imati sadržajniju i bolju ponudu. Staze su uređene, postavljeni su novi liftovi, smještajni i ugostiteljski kapaciteti su prošireni, a izgrađeni su i novi.

Izgrađen novi lift na Jahorini

Olimpijska ljepotica Jahorina tradicionalno privlači veliki broj turista iz zemalja u okruženju, a interesovanje za ovu sezonu je već na nivou prošlogodišnjeg, tako da se iz Olimpijskog centra s razlogom nadaju jednako uspješnoj sezoni.

Pripreme se privode kraju, a u prethodnom periodu urađeno je dosta po pitanju poboljšanja stanja na skijalištima i na samoj planini.

"Završena je izgradnja garaže na šestosjedu Ogorjelica I, tako da će jutarnje pokretanje žičare biti jednostavnije, a sjedišta ugodna i za prve skijaše. Na Ogorjelici I su postavljene i zaštitne haube na korpe, tako da ona sada ima sve mogućnosti moderne žičare. Na silaznim prelomnicama Ogorjelice I i II još ranije je postavljen sistem za vještačko osnježavanje i možemo reći da je Ogorjelica kompletna za narednu zimsku sezonu.

Na šestosjedu Poljice su u toku radovi na izgradnji garaže za koju očekujemo da će biti u funkciji do početka zimske sezone", kazao je za Klix.ba Dragan Sokolović, rukovodilac prodaje i marketinga OC Jahorina.

Najveća investicija ovog ljeta na Jahorini je izgradnja šestosjeda Skočine - Prača.

"Stubovi, kompletna trasa, ulazna i izlazna stanica su postavljeni i ovih dana očekujemo postavljanje sajle. Sa vještačkim snijegom, koji je urađen prethodnih godina, Skočine će sigurno biti raj za skijaše u narednoj sezoni", ističe Sokolović.

Podsjeća da će Jahorina u narednom periodu raditi na promociji svoje ponude u Zagrebu i Ljubljani, a od 8. do 10. decembra će učestvovati na specijalizovanom sajmu u vezi sa skijanjem EXPO ZIM u Beogradu.

Bolja i sadržajnija ponuda na Bjelašnici i Igmanu

Bjelašnica i Igman će također imati bolju i sadržajniju ponudu u novoj zimskoj sezoni. Radnici preduzeća ZOI '84 trenutno realiziraju projekte Akumulacija 2 i Akumulacija 3, koji će omogućiti 80.000 metara kubnih oborinske vode neophodne za proizvodnju vještačkog snijega.

"Uredili smo vrh Bjelašnice, stazu Kotlovi, te nastavljamo uređenje Kolijevke do vrha. Trenutno se postavljaju i novi vjetrobrani na stazama, radi se remont vertikalnog transporta, uređujemo prostor oko Hostela Feri na Velikom Polju, kao i samo uređenje Hostela. Radi se na izgradnji sportsko-rekreativnih objekata, kao i pokretanju inicijative za dovršetak preuzimanja i aktiviranja hotelsko-ugostiteljskih kapaciteta koji su već započeti, a za cilj imaju stavljanje u punu funkciju hotelske kapacitete", kazala nam je glasnogovornica ZOI '84 Muamera Šehić.

U toku su završni radovi na Hotelu Mušinović, koji bi u funkciju trebao biti stavljen početkom nove zimske turističke sezone, a u završnoj fazi je procedura u vezi sa preuzimanjem hotela Maršal i Borik na Bjelašnici.

"U okviru preuzimanja Hotela Borik planirano je da njegova namjena bude medicinsko-rehabilitacioni centar. Uz podršku Federalnog ministarstva okoliša i turizma u narednom periodu planiramo izgradnju hotela Ski na Malom Polju, izgradnju Olimpijske kuće na Bjelašnici i restorana na vrhu Bjelašnice. Vlada Kantona Sarajevo se intenzivno uključila u realizaciju aktivnosti između ZOI '84 i Općine Trnovo na izgradnji lokalnih i protivpožarnih puteva, turističkog puta do vrha Bjelašnice, biciklističkih staza, zaobilaznice na dionici Donja Grkalica – Hotel Maršal te izgradnji javnih toaleta na prostoru Igmana i Bjelašnice. Ukupni investicioni ciklus uz pomoć vlada KS i FBiH iznosi osam miliona KM, a što nam, s obzirom na cjelokupan ambijent i okolnosti koje u ovom trenutku vladaju, daje razlog da budemo zadovoljni, kazala je ona, naglasivši da je Vlada KS prepoznala turističke projekte ZOI '84 kao one od značaja za KS, Grad Sarajevo i državu BiH, koji istovremeno potiču razvoj turizma u cjelini", ističe naša sagovornica.

Veće cijene ski-karata

I na jednoj od najpoželjnjih zimskih turističkih destinacija u BiH, planini Vlašić, radi se punom parom. Staze se čiste, uređuju i posipaju zemljom. Asfaltira se najpopularnije vlašićko šetalište, a ski-liftovi Babanovac I i II te Mrakovac su pregledani i pripremljeni za predstojećiu sezonu.

Prema najavama s ove planine, cijene ski-passova se u predstojećoj sezoni neće mijenjati, pa će Vlašić nastaviti trend jedne od najjeftinijih skijaških destinacija u regiji. S druge strane, posjetioci Jahorine i Bjelašnice će ove godine morati izdvojiti nešto više novca za ski-passove.

"Cijene su, u odnosu na prošlu sezonu, rasle u rasponu od pet do 10 posto, u zavisnosti od vrste ski-passa. Napominjemo da je do 25. novembra akcijska prodaja sezonskog ski-passa. Za djecu od pet do 15 godina cijena je 230 KM umjesto 410, dok odrasli u toku akcije plaćaju 350 umjesto 660 KM", kaže Sokolović.

Šehić naglašava da je povećanje cijena sezonskih ski-karata u skladu sa projektima i finansijskim sredstvima koja su uložena ove godine.

"U toku je akcijska prodaja sezonskih ski-karata pa je tako sezonska ski-karta sa fotografijom 350 KM, sezonska ski-karta sa fotografijom + parking 400 KM, sezonska ski-karta sa fotografijom+parking+noćno skijanje 500 KM, sezonska ski-karta sa fotografijom+noćno skijanje 450 KM", pojašanjava Šehić.

Zimska sezona na planinama u BiH bi zvanično trebala biti otvorena polovinom decembra.