BiH
1.7k

Na Pedijatrijskoj klinici UKCS urađena prva autologna transplantacija matičnih ćelija

Klix.ba
Na Pedijatrijskoj klinici Univerzitetsko kliničkog centra Sarajevo (UKCS), danas je prvi put urađena autologna transplantacija matičnih ćelija. Transplantacija je urađena 16-mjesečnoj djevojčici iz Bihaća, sa dijagnozom neuroblastoma.

Prema riječima direktorice Pedijatrijske klinike, prof. dr.Senke Dinarević – Mesihović, ovo je historijski dan za Odjel hematoonkologije UKCS-a.

"Ova transplantacija urađena je u saradnji sa kolegom iz Ljubljane prof. dr. Janezom Jazbecom. Ona je rezultat napora i rada multidisciplinarnog tima u kojem su učestvovali transfuziolozi, hematolozi i pedijatri UKCS-a. U našoj sterilnoj jedinici koja ispunjava sve moderne standarde u svijetu obavila se transplantacija perifernih matičnih stanica kod djece, što je do nedavno bilo nezamislivo. Ovakav postupak se obavlja u samo tri centra u regionu", navela je prof. dr. Dinarević - Mesihović, saopćeno je iz UKCS-a.

Saradnja Pedijatrijske klinike UKCS-a sa Kliničkim centrom Ljubljana traje od 2003. godine.

Ušteda izvođenjem ovih transplantacija je velika, jer na tri do četiri transplantacije uštedit će se preko milion KM. Jedinica je opremljena savremeno, a liječnički tim čine prof. dr. Edo Hasanbegović, doc. dr. Meliha Sakić, prim. mr. dr. Adela Tunić, prim. mr. dr. Senada Mehadžić, dr. Ismail Lutolli, dr. Nermina Čengić i glavna sestra odjela za autolognu transplantaciju Senka Fatić. Ovaj tim je educiran u Kliničkom centru Ljubljana i to znanje i iskustva su danas primjenjena.

Šef Hematoonkološkog odjela na Pedijatrijskoj klinici, prof.dr. Edo Hasanbegović, izrazio je veliko zadovoljstvo današnjom transplantacijom, te pojasnio da je kod djevojčice dijagnosticiran neuroblastom stadij IV.

"S obzirom na dijagnozu kod djevojčice, postojala je indikacija za autolognu transplantaciju, koja se ranije radila u inostranstvu i koštala oko 200.000 eura. Uz pomoć transfuzije prikupljene su matične ćelije iz krvi. Te ćelije su zamrznute na -180 stepeni", kazao je prof.dr. Hasanbegović.

Suština autologne transplantacije je davanje visoke doze lijekova koje koštana srž ne može da izdrži. Nakon toga se daju natrag matične ćelije C34, da bi došlo do oporavka koštane srži, što istovremeno rezultira ubijenjem ćelija tumora.