BiH
0

Na općinskim izborima u Srebrenici uvažavati popis stanovništva iz 1991.

FENA
Bosanskopodrinjska narodna stranka (BPNS) insistira da se na općinskim izborima u Srebrenici moraju uvažavati i respektovati isključivo podaci popisa stanovništva iz 1991. godine.

"U Srebrenici je živjelo 72,90 posto Bošnjaka, također, vlasnici zemljišta u gruntu s 79,39 posto bili su Bošnjaci. Ovi podaci predstavljaju vjernu ilustraciju kakva bi trebalo da bude struktura Općinskog vijeća u Srebrenici. Nema sumnje da li načelnik Općine Srebrebica treba da bude Bošnjak. Pozivajući se na odluku Međunarodnog suda pravde u Haagu o genocidu koji se dogodio u Srebrenici molimo predstavnike relevantnih domaćih i međunarodnih institucija da imaju poštovanja prema žrtvama i prestanu polemizirati o pitanjima izbora članova općinskog vijeća i načelnika Općine Srebrenica nego da konačno počnu rješavati probleme koji su evidentni na terenu i građanima te općine osiguraju dostojanstven život", navodi se u saopćenju BPNS-a.

Ta stranka podsjeća da je u Podrinju prije rata živjelo 512.000 stanovnika, a 2007. godine 271 000. U Podrinju je, BPNS navodi u saopćenju, do 2007. godine obnovljeno samo 16.141 stambeni objekt od ukupno 52.829.

"To je sadašnje stanje provođenja Aneksa 7., bez obzira na uvjeravanje vlasti u BiH da je Aneks 7. potpuno ispoštovan. Slika Podrinja govori koliko Sarajevo i Banja Luka žele obnoviti život i infrastrukturu u Podrinju. BPNS poziva zdrave snage u BiH da se aktivno uključe u rješavanje problema održivog povratka i ekonomskog oporavka BiH", navodi se u saopćenju.

"BPNS osuđuje licemjerno ponašanje predstavnika pojedinih političkih partija koji, nažalost i ovu temu koriste u dnevnopolitičke svrhe i pokušavaju zaraditi političke poene te beskompromisno zahtijeva od svih relevantnih institucija da se aktivno uključe u rješavanje ozbiljnih problema i vraćanje mira i dostojanstva u Podrinje," navodi se u saopćenju što ga je potpisao predsjednik BPNS-a Seid Karić.