BiH
205

Na obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici dolazi i Kolinda Grabar-Kitarović

Piše: E. F.
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sigurnosne pripreme za obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici već odavno su u punom jeku. Još u decembru mjesecu započeli su prvi dogovori koji se odnose na sigurnosne mjere koje će biti na snazi tokom obilježavanja godišnjice najgoreg i najstrašnijeg zločina nakon Drugog svjetskog rata. Srebrenicu će 11. jula posjetiti i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, saznaje Klix.ba.

Ove godine očekuje se veliki broj ljudi na zvaničnom dijelu ceremonije i odavanja počasti žrtvama, a koja će se održati u Potočarima. I ove godine bit će obavljen ukop najmanje 49 nastradalih, a čije su kosti pronašli i identificirali njihovi najmiliji.

Ove godine, već sada je poznato, dolazi više od sto zvaničnika iz zemalja širom svijeta, a među njima će biti, kako nam je i zvanično potvrđeno, nekadašnji predsjednik SAD-a Bill Clinton.

Također, kako Klix.ba saznaje iz pouzdanih izvora, ove godine je najavljen i dolazak predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, ali i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića. No, najava za dolazak zvaničnika iz Republike Srbije još uvijek nema. Podsjećamo, Boris Tadić, koji je u to vrijeme bio predsjednik Republike Srbije, prisustvovao je ceremoniji obilježavanja 15. godišnjice genocida u Srebrenici.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH uveliko radi na sigurnosnim pripremama u Srebrenici, a u saradnji sa koordinacionim odborom na čijem je čelu Ćamil Duraković, načelnik Općine Srebrenica, ali i kolegama iz MUP-a RS.

Ove godine, zbog velikog broja najavljenih gostiju, taj zadatak će biti i posebno zahtjevan.

Organizacioni odbor za obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici već danima radi na organizaciji, uređenju prostora i slanju pozivnica međunarodnim zvanicama. Rok za odgovor je kraj aprila.

"Usvojili smo okvirni Nacrt dokumenta za 11. juli od 10 sati do okončanja ukopa. Sve će biti isto kao i prethodnih godina, osim što imamo fizičke izmjene na Memorijalnom centru zbog prijema velikog broja zvanica i građana. Građevinski radovi počinju sljedeće sedmice", rekao je ranije za Klix.ba Ćamil Duraković, načelnik Općine Srebrenica.