Gori širom BiH
1

Na nekoliko požarišta u RS vatra prijeti kućama

FENA
Vatra u Trebinju
Vatra u Trebinju
Požar u rejonu od ušća rijeke Ugar u Vrbas u općini Kneževo/Skender Vakuf približio se na oko 400 metara od kuća u zaseoku Eraci.

I na lokalitetu Sikirići - Tegare - Zapolje, u općini Bratunac, gori bjelogorična šuma, a u selu Pirići ugroženo je osam kuća u kojima niko ne živi.

U gašenju učestvuje 12 vatrogasaca sa dva vozila i stanovništvo, saopćeno je iz Uprave Civilne zaštite RS-a. Lokaliziran je požar na lokalitetu Slapašnica gdje je danas od 10 do 12 sati dejstvovao helikopter EUFOR-a sa 18 naleta.

U bilećkoj općini aktivni su požari u rejonu sela Vranjska-Oblo brdo, Donji Davidovići-Kačanj, gdje se požar približio kućama, kao i na području planine Sitnice. I u općini Sokolac aktivan je požar u rejonu Bereg, na brdu Paklenik zahvaćena je bjelogorična šuma, dok se u kanjonu Bereškog vrela povremeno čuju detonacije.

Aktivan je požar u rejonu Trebinjskih brda i u rejonu Nudola-Bradina, dok je pod kontrolom požar u rejonu sela Diklić. Požar u rejonu Bočac – Baljvine i dalje je aktivan, ali je stavljen pod kontrolu pa se stanje prati.

U općini Prijedor od danas oko 10.15 sati aktiviran je požar u mjesnim zajednicama Čarakovi i Zecovi, gdje na površini od oko jednog hektara gori nisko rastinje i trava, dok stanovništvo i objekti nisu ugroženi. U gašenju su angažirana dva vatrogasca i jedno vozilo.

Oko 12.30 sati ponovo je aktiviran požar u kotorvaroškom selu Dunići iznad Mjesne zajednice Šiprage, gdje gori nisko rastinje i trava. Na intervenciju su izašla dva vatrogasca sa jednim vozilom i radnici šumskog gazdinstva. U toku je akcija gašenja požara u dobojskom mjestu Paklenica gdje je zahvaćena veća površinu šume.

U mjestu Kolibe, prema Liješću u općini Bosanski Brod danas oko 10 sati izbio je požar koji je zahvatio oko jedan hektar niskog rastinja, a na gašenju je angažirano jedno vatrogasno vozilo sa tri vatrogasca i mještani.

Aktivan je i požar na lokalitetu Završje u općini Lopare, gdje je zbog prisustva mina otežano gašenje. U općini Šekovići na lokalitetu Korijen i dalje je aktivan požar koji se širi prema teritoriji općine Zvornik, a zahvaćeno je oko 70 hektara bjelogorične šume i niskog rastinja.

Trenutno je aktivan požar u Mjesnoj zajednici Sopotnik kod Zvornika, gdje gori šuma i nisko rastinje, dok su u gašenju angažirana tri vatrogasca i jedno vozilo Profesionalne vatrogasne jedinice.

Na području Zalazja, u općini Srebrenica, gori nisko rastinje, a gašenje je otežano zbog mina, dok je ugašen požar na lokalitetu Blažijevići i Pribojevići u Mjesnoj zajednici Kostolomci.

U rejonu Bjelasnice, u općini Gacko, i dalje je aktivan požar koji se ne gasi zbog nepristupačnog terena, a stanje se prati, dok je u općini Ljubinje aktivan požar u rejonu Pustipusi-Obzir-Vojska njiva, gdje kuće trenutno nisu ugrožene.

Aktivan je i požar u rejonu Žabica-Plana-Dola, koji ne prijeti kućama, dok je oko 12.15 sati izbio novi požar kod mjesta Vlahovići i u toku je akcija gašenja.

Požar iz pravca Rujišta, na području grada Mostara, povremeno prelazi na teritoriju općine Istočni Mostar. Zahvaćen je nepristupačan teren i trenutno nisu ugrožena naselja.