Oružane snage BiH
0

Na napuštene objekte odlazi i do 5 miliona KM

SRNA
Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić rekao je da se za fizičko obezbjeđivanje 174 neperspektivna objekta Oružanih snaga /OS/ BiH godišnje potroši između četiri i pet miliona KM.

Navodeći da je to ogroman novac koji se gubi, Cikotić je dodao da je na čuvanju tih objekata svakodnevno angažovano oko 800 vojnika OS BiH.

"Naši vojnici stražare oko ovih objekata samo da bi ih sačuvali od lopova i od daljeg propadanja. Uputili smo zahtjev entitetskim vladama i Predsjedništvu BiH da se preuzimanje objekata ubrza, jer ovako već godinama gubimo milione maraka koji bi se, posebno u ova teška ekonomska vremena, mogli bolje iskoristiti", rekao je Cikotić za "Nezavisne novine".

Prema njegovim riječima, Ministarstvo odbrane dostaviće do kraja maja Predsjedništvu BiH konačan spisak neperspektivne pokretne i nepokretne imovine, nakon čega će ta imovina biti prodata, donirana ili uništena.

"Nadamo se da ćemo tokom ove godine pedesetak lokacija već moći prepustiti entitetima, čime bismo naš budžet ojačali sa 1,5 do dva miliona KM godišnje", kaže Cikotić.

Osim direktnog troška zbog obezbjeđivanja oronulih objekata OS BiH i nadgledanja velikog zemljišta, indirektne štete zbog neiskorištavanja ovih kapaciteta su mnogo veće.

"Govorimo o više od 170 objekata od kojih su mnogi mogli koristiti lokalnoj zajednici. Na velikim zemljištima mogle su biti izgrađene industrijske zone, moglo se zaposliti hiljade radnika", objašnjava ministar odbrane BiH.

U Ministarstvu odbrane BiH ističu da će usvajanjem zakona o državnoj imovini biti stvoreni uslovi da sadašnje neiskorištene kasarne dobiju novu namjenu.