Sarajevo
0

Na mezarju Kovači obilježen Dan šehida

FENA
Drugi dan Ramazanskog bajrama u Bosni i Hercegovini obilježava se i kao Dan šehida. Stoga su jutros brojni građani, vjernici, članovi šehidskih porodica, boračkih organizacija te predstavnici javnog i političkog života posjetili šehidsko mezarje Kovači gdje su položili cvijeće i proučili zajedničku fatihu, jasin i dovu.
  • Ovaj dan predstavlja naše suočavanje i preispitivanje. Ako smo danas zaista iskreni s našim emocijama, onda šehidi u nama moraju živjeti svaki dan, oni su zalog za našu slobodu i našu budućnost. Ne znam da li su zadovoljni koliko cijenimo njihovu žrtvu i da li smo dostojni da dođemo danas ovdje, ali mislim da bismo morali biti ujedinjeni zbog naše djece, a i da njihovi životi nisu otišli u bescijenje - rekao je, između ostalog, tokom posjeta mezarju na Kovačima reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić.

Potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo je ovom prilikom rekao da se danas na Kovačima okupio ogroman broj ljudi, jer su građani svjesni da tu leže oni koji su dali živote za našu slobodu i za BiH te da su tu oni koji nastavljaju ustroj za držvu po mjeri svih naroda.

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u podne je proučena i hatma šehidima.