BiH
0

Na mezarju Kovači obilježen Dan šehida

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Drugi dan Ramazanskog bajrama u Bosni i Hercegovini obilježava se i kao Dan šehida. Stoga su u utorak brojni građani, vjernici, članovi šehidskih porodica, te predstavnici javnog i političkog života posjetili šehidsko mezarje Kovači i proučili zajedničku fatihu, ja'sin i dovu svim šehidima koji su u proteklom ratu dali živote za odbranu BiH.

Nakon posjete Kovačima, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić i njegov zamjenik Ismet ef. Spahić u prostorijama Rijaseta primili su predstavnike Organizacije šehidskih porodica i poginulih boraca Bosne i Hercegovine.

Problem koji najčešće imaju šehidske porodice, kako je rečeno tom prilikom, jeste školovanje djece. Supruge šehida su obično bez ikakvih prava, što znači da ne postoji materijalna ospkrba za školovanje njihove djece.

Također istaknuto je kako se u BiH još uvijek ne zna tačan broj šehida i šehidskih porodica.

Reisu-l-ulema pozvao je tokom sastanka nadležne institucije da kroz odgovarajuće zakonske mehanizme riješe probleme šehidskih porodica i omoguće im bolji status u društvu.

U Begovoj džamiji u podne proučena je hatma šehidima, a reisu-l-ulema Cerić u svom obraćanju, između ostaloga, rekao je da su šehidi ljudi kojima “svi u našoj zemlji duguju izborenu slobodu”.