Sulejman Crnčalo, svjedok
0

"Na Markalama je sve bilo puno krvi i ljudskog mesa"

Sarajevo-x.com
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
U nastavku suđenja Karadžiću jučer je pred sudom u Haagu svjedočenje nastavio Ahmet Zulić, a svjedočio je i drugi svjedok haškog tužilaštva Sulejman Crnčalo, koji je kazao da je lično čuo Karadžića kako tokom mitinga na Palama u junu 1992. godine poziva da se napadaju bošnjače kuće na Palama jer se samo tako mogu spasiti srpski domovi.

Ahmet Zulić u nastavku svjedočenja jučer je pred sudom u Haagu kazao kako su srpske vojne snage u junu 1992. godine u Sanskom Mostu živog pokopale njegovog punca.

Karadžić je nekoliko puta prigovorio Zuliću osporavajući zločine, nakon čega je potreseni svjedok otkopčao košulju i pokazao na ožiljak na vratu koji mu je ostao kada ga je umno poremećeni mesar u Krivoj Cesti pokušao zaklati. Na sreću on je preživio, međutim, u Krivoj Cesti zaklano je najmanje 20 Zulićevih sugrađana. Zulić je također ispričao kako su mu zubi polomljeni kada mu je gurnuta cijev pištolja u usta.

Drugi svjedok tužilaštva ispričao je kako je Karadžić naredio da se na Palama napadaju bošnjačke kuće, jer se samo tako mogu spasiti srpske.

Crnčalo je ispričao kako je bio prisiljen s porodicom napustiti Pale i sljedeće tri i po godine provesti u okupiranom Sarajevu.

On je počeo plakati pričajući o tome kako je njegova supruga poginula u masakru na Markalama 1995. godine, prenosi BBC.

"Posvuda je bilo krvi, razbacanog ljudskog mesa, komadi odjeće su bili svugdje po cesti. Otišao sam u mrtvačnicu. Tu je bilo devet tijela. Ugledao sam tijelo moje supruge. Do nje je ležala neka žena i nena ruka je bila prebačena preko tijela moje supruge, ja sam samo plakao", ispričao je Crnčalo.

Karadžić je izrazio saučešće Crnčalu, te dodao da će on "pokazati ko mu je to učinio".

Granata na pijacu Markale bila je ispaljena s položaja Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a, navodi se u optužnici protiv Karadžića.

Danas se nastavlja suđenje Karadžiću, a u nastavku Crnčala će danas ispitivati Karadžić, koji se brani sam.

Tužilaštvo u Haagu tereti Karadžića, nekadašnjeg predsjednika RS-a, za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, počinjene tokom rata u BiH između 1992. i 1995. godine.

U optužnici stoji da je Karadžić, u dogovoru s drugima, u više bh. općina, između ostalih i Palama, počinio, planirao, poticao ili naredio progone Bošnjaka i Hrvata, u cilju njihovog trajnog uklanjanja s područja pod kontrolom bosanskih Srba.