BiH
0

Na lokalitetu Rosulje 2 gradit će se 1500 stanova

FENA
Ministar stambenih poslova KS-a Čedomir Lukić potpisao je danas s načelnikom Općine Vogošća Asimom Sarajlićem Protokol o sufinansiranju Projekta izgradnje stambenih jedinica na lokalitetu Rosulje 2 na području Općine Vogošća.

Ministarstvo stambenih poslova Kantona Sarajevo je u svrhu sufinansiranja pomenutog projekta izdvojilo 700.000 KM. Ovaj novac bit će uglavnom namijenjen rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, izradi projektne dokumentacije i gradnji infrastrukture.

"Dva osnovna cilja Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva stambenih poslova u ovoj i slijedećoj godini bit će intenziviranje kolektivne stambene izgradnje i smanjenje aktuelne komercijalne cijene kvadratnog metra korisne stambene površine", istako je ministar Lukić.

Očekuje se da će prvi javni poziv namijenjen investitorima biti raspisan krajem jula.

"Na lokalitetu Rosulja planirana je izgradnja oko 1.500 stanova. Svi neće biti komercijalni, jer će nadležni organi vlasti insistirati da se određeni broj stanova po povoljnijim cijenama osigura boračkoj populaciji i socijalno ugroženim kategorijama stanovništva", naglasio je načelnik Sarajlić.

Naglašeno je da će u uređenje lokaliteta Rosulja bit će uloženo oko 8.500.000 KM.

Ministar Lukić je najavio da će slični projekti biti provedeni i na područjima osam ostalih općina Kantona Sarajevo, saopćila je kantonalna Press služba.