BiH
0

Na lokalitetu jame Hrastova glavica obilježavanje 23. godišnjice zločina nad logorašima

FENA
Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, Regionalni savez Banja Luka i Udruženje logoraša Sanski Most danas organizaju obilježavanje 23. godišnjice zločina počinjenog na lokalitetu Hrastova glavica, područje općine Sanski Most (selo Podvidača).

Prirodna jama Hrastova glavica je mjesto likvidacije i masovna grobnica gdje su najbrutalnije i mučki ubijena 124 logoraša, koji su prethodno preživjeli najstrašnije trenutke svog života u prijedorskim logorima smrti Keraterm i Omarska, a koji su nakon likvidacije bačeni u tu jamu duboku više od 20 metara.

Na tom lokalitetu su, prilikom ekshumacija posmrtnih ostataka ubijenih logoraša, pronađena i dva skeletna ostatka, Sanjanina, ubijena tokom Drugog svjetskog rata, što je također jedna od činjenica koja, navodi Savez logoraša u BiH, govori u prilog uvezanosti zločina i mogućnosti njegovog ponavljanja u budućnosti ukoliko se ne budu ovakvim i sličnim događajima obilježavali zločini počinjeni u prošlosti.

Članice Saveza logoraša u BiH, između ostalih Regionalni Savez Banja Luka i Udruženje logoraša Sanski Most, su na tom mjestu podigle spomen-obilježje stavljajući rešetke na otvor jame kako bi stravični zločini bili spriječeni u budućnosti i kako nijedan čovjek ne bi doživio strašnu sudbinu kakva je zadesila nevine civile u prethodna dva rata, saopćeno je iz Saveza logoraša u BiH.