Završena arheološka iskopavanja
0

Na lokalitetu Jagnjilo pronađene nepoznate perle

FENA
Foto: DW
Foto: DW
U neolitskom naselju Jagnjilo u Zupčićima kod Goražda, starom više od 7.000 godina, okončana je posljednja faza istraživanja na kojima su u proteklih 20-ak dana radili arheolozi Njemačkog arheološkog instituta iz Kila (Kiel) i Zemaljskog muzeja BiH.

Prezentirajući rezultate istraživanja, arheolog Robert Hofman kazao je da su na ovom lokalitetu pronađene i najvećim dijelom iskopane dvije neolitske kuće sa kompletnim inventarom.

"Geo-magnetska istraživanja pokazuju da su stanovnici koji su bili na ovom prostoru vjerovatno bili preteče poljoprivrednika o čemu svjedoče ostaci brojnih alata koji su pronađeni. Smatramo da su ovdje živjeli prvi proizvođači i prerađivači žitarica u regionu, te ljudi koji su vješto proizvodili posuđe i alate od keramike i kamena”, pojasnio je Hofman dodajući da je na ovom lokalitetu nakon one 2009. godine i sada pronađena figurina žene ptice, za koju se vjeruje da je predstavljala njihovo božanstvo.

Posebno zanimljivim i značajnim Hofman ocjenjuje pronalazak perli iz ogrlice, kakva do sada nije nađena u BiH.

“Prije nekoliko dana pronašli smo dvije keramičke perlice koje su dio nakita. Na prvi pogled one ne izgledaju baš reprezentativno, dosta su jednostavne, ali one su važne s obzirom da trenutno ne postoje slični primjerci na području BiH. Trebat ćemo malo dublje proučiti literaturu kako bi utvrdili njihovu starost i namjenu", kazao je arheolog Njemačkog arheološkog instituta iz Kila.

Očekivanja su da će saradnja Zemaljskog muzeja BiH iz Sarajeva i Instituta iz Kila na ovom arheološkom nalazištu, biti nastavljena i naredne godine.